De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Fortuyn publiceert
partijprogram in boekvorm

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De complete top van het openbaar ministerie (OM) moet na de grote 'blunders' van de afgelopen jaren de laan worden uitgestuurd. Er moeten koppen rollen in het college van procureurs-generaal om het vertrouwen in de rechtsstaat te herstellen.

Dat stelt Pim Fortuyn in zijn boek 'De puinhopen van acht jaar Paars', dat morgen officieel wordt gepresenteerd, maar gisteren al plotseling in een aantal boekwinkels lag.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
Fortuyn ...aanklacht tegen Paars... (Foto: Frans Jongen)
Een betere greep van de politiek op het OM is volgens Fortuyn "beslist noodzakelijk''. Het boek moet worden gezien als Fortuyns verkiezingsprogramma voor de Tweede-Kamerverkiezingen op 15 mei. De lijst-Fortuyn heeft namelijk geen eigen verkiezingsprogramma.

Het boek is een zware aanklacht tegen het beleid van het paarse kabinet. De Rotterdammer meent dat de politiek het de afgelopen jaren volledig heeft laten afweten, gezien onder meer de grote wachtlijsten in de zorg, de criminaliteit, de mislukte integratie van buitenlanders en de volstrekt uit de hand gelopen bureaucratie in het onderwijs.

Regenten

Fortuyn verwijt Paars "een regentenhouding'' en "een achterkamertjescultuur''. PvdA en VVD accepteren volgens Fortuyn geen enkele verantwoordelijkheid voor de misstanden die de afgelopen acht jaar onder Paars hebben plaatsgevonden. "De dader van de puinhopen in de zorg, het onderwijs, de wao en het immigratiebeleid ligt op het kerkhof'', aldus Fortuyn.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 21kb)
Fortuyns boek dook gisteren al op. De eerste 10.000 exemplaren zijn aan de boekhandel verkocht; een tweede druk is in de maak.
In zijn boek doet hij een groot aantal voorstellen voor ingrijpende veranderingen. Een duidelijke financiële verantwoording ontbreekt. Wel stelt Fortuyn bij de meeste onderwerpen, zoals zorg en onderwijs, dat daarvoor voorlopig geen extra geld mag worden uitgetrokken. Eerst moeten de betreffende sectoren worden gesaneerd.

Fortuyn spiegelt een aantal harde maatregelen voor om de komst van asielzoekers tegen te gaan. Zo waarschuwt hij voor "een groeiende apartheid" in de grote steden en wil hij het beleid rond de gezinshereniging drastisch herzien. Fortuyn wil af van het "ongeëmancipeerde gedoe" van Turkse en Marokkaanse mannen die trouwen met vrouwen uit hun land van herkomst.

Daarnaast is het VN-Vluchtelingenverdrag niet heilig, wordt de opvang van asielzoekers tot slechts 10.000 'sobere' plaatsen beperkt, wordt het zogeheten Schengen-verdrag opgezegd, grenscontroles hersteld en moeten allochtonen die geen Nederlands spreken en een uitkering hebben, onmiddellijk naar school.

In de zorg moet veel beter rekening worden gehouden met de wensen van de patiënt, aldus Fortuyn. Patiënten moeten meer vrijheid krijgen om te bepalen in welk ziekenhuis en door welke arts zij willen worden behandeld. Verzekeraars zijn dan verplicht de kosten hiervan te vergoeden. Wel moeten patiënten een hogere nominale (vaste) ziektekostenpremie betalen als zij een beroep op duurdere voorzieningen willen doen.

Het "kartel'' van de zorgverzekeraars onder leiding van VVD-coryfee Wiegel moet worden opengebroken zodat er echte concurrentie tussen de aanbieders ontstaat, aldus Fortuyn. Om patiënten bewust te maken van de hoge kosten van de zorg, dient hij voor elk eerste bezoek aan een zorgaanbieder een forse eigen bijdrage te betalen.

Scholen die hele klassen naar huis sturen vanwege zieke onderwijzers en atv-dagen moeten in Fortuyns ogen financieel worden bestraft. Daarnaast moeten alle cao-bepalingen die de continuïteit van het onderwijs in gevaar brengen, worden geschrapt. Experimenten met basisvorming en studiehuis kunnen wat Fortuyn betreft de prullenmand in.

Verder wil Fortuyn dat scholen voortaan nog maar 600 leerlingen tellen; in het basisonderwijs zou dit "beduidend'' minder moeten zijn.

Daarnaast wil Fortuyn in de grote steden de gemeentepolitie in ere herstellen. Op hangplekken van jongeren en parkeerplaatsen van sociale diensten moet de politie misdadigers opsporen. De politie moet worden afgerekend op het aantal misdrijven dat wordt opgespoord. Dit betekent volgens Fortuyn dat voetbalwedstrijden het met minder of geen politiebewaking moeten doen.

Bijstandstrekkers die nu een baan accepteren, gaan er vaak netto op achteruit doordat zij subsidies verliezen. Fortuyn wil deze 'armoedeval' bestrijden door subsidies, zoals huursubsidie, te laten vervallen. In plaats daarvan moet de woningbouwvereniging voor betaalbare huren zorgen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.