De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Extra bewaking Rembrandttoren
na gijzelingsactie

   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - De Rembrandttoren wordt extra beveiligd. Een dag na de gijzeling van achttien mensen in het hoogste gebouw van Amsterdam door een gewapende verwarde man, kondigt de beheerder maatregelen zoals meer bewakingspersoneel en extra camera's aan. Tevens komen er tourniquets bij de entree.

Iedere bezoeker moet dan over een pasje beschikken om het 150 meter hoge gebouw in te komen. "De toegangspoortjes zijn besteld", zegt Femke J. Dijkhuis namens beheerder Sedijko. "In april moet het systeem in gebruik worden genomen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
De Rembrandttoren wordt extra beveiligd. Een dag na de gijzeling van achttien mensen in het hoogste gebouw van Amsterdam door een gewapende verwarde man, kondigt de beheerder maatregelen zoals meer bewakingspersoneel en extra camera's aan. Tevens komen er tourniquets bij de entree. (Foto: ANP)
"We zijn nog steeds geschokt door het vreselijke incident, maar realiseren ons wel dat het in ieder ander gebouw had kunnen gebeuren. We hebben gewoon pech gehad", aldus Dijkhuis. Na de aanslagen op 11 september in de Verenigde Staten was al een aantal maatregelen getroffen om de veiligheid van de twintig bedrijven en hun werknemers, variërend van 1200 tot 1700 mensen, zoveel mogelijk te waarborgen. "In overleg met de huurders zijn er bepaalde acties ondernomen waarover we verder niet naar buiten willen treden. Duidelijk is wel dat het moeilijk is een balans te vinden in wat kan en wenselijk is."

In de Rembrandttoren hebben de huurders per etage allemaal een eigen toelatingssysteem. "Zij bepalen zelf welk regime er wordt toegepast, maar dat dateert nog uit de tijd dat we bouwden volgens het open karakter van kantoorpanden, waar iedereen makkelijk naar binnen kon lopen. Dat is door terreuracties achterhaald", aldus Dijkhuis.

De extra kosten voor de beveiliging zullen worden verrekend in de servicekosten. Overigens is de beveiliging van de Breitnertoren, waarvan de Bouw- en Exploitatiemaatschappij Sedijko ook beheerder is, volledig in handen van huurder Philips, die geen bijzonderheden over maatregelen wil prijsgeven.

De meeste bedrijven gingen gisterochtend over tot de orde van de dag, na de zeven uur durende gijzelingsactie waarbij de dader zichzelf uiteindelijk doodschoot. De gehele dag waren er 200 mensen van onder meer politie, brandweer en GGD op de been geweest.

Zelfs de meeste gijzelaars waren alweer op hun werk. "Een enkeling koos ervoor om thuis te blijven," aldus Dijkhuis.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.