De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Dijkstal is voorzitter
VVD Eenhoorn beu

   
 

door Sjuul Paradijs en Rob Sebes DEN HAAG - VVD-leider Dijkstal heeft zijn buik vol van het optreden van VVD-voorzitter Bas Eenhoorn. Hij ergert zich groen en geel aan de politieke uitspraken die Eenhoorn de afgelopen maanden heeft gedaan en dreigt komende zaterdag een belangrijke vergadering van VVD-partijbaronnen te boycotten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Eenhoorn ....mikpunt.... (Foto: Dijkstra b.v.,)
De verhouding tussen Dijkstal en Eenhoorn is de afgelopen 48 uur tot ver onder het nulpunt bekoeld, bevestigen verschillende bronnen, na uitspraken van de partijvoorzitter over een mogelijk premierschap van VVD-coryfee Hans Wiegel.

Afgelopen vrijdag mondde de irritatie uit in een knallende ruzie tussen Dijkstal en de VVD-voorzitter. Dijkstal gaf Eenhoorn een veeg uit de pan na diens negatieve uitspraken over Dijkstals optreden tijdens het NOS-debat op de verkiezingsavond. Eenhoorn nam daarna wat gas terug, maar de afgelopen dagen bleek het opnieuw mis te gaan. Ook was Dijkstal zwaar teleurgesteld in Kamerleden die, deels anoniem, kritiek op zijn functioneren spuiden.

Mussolini

De irritatie bij Dijkstal begon al in januari met de kritiek van Eenhoorn op VVD-minister Korthals over diens aanpak van de bolletjesslikkers, maar bereikte een hoogtepunt na Eenhoorns bemoeienissen met het premierschap en zijn interne kritiek op de wijze waarop Dijkstal campagne voert. Bovendien vergeleek hij Pim Fortuyn met de Italiaanse dictator Mussolini.

Daarbovenop komt nog eens de dramatische uitslag in de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week, waarna Eenhoorn op een andere campagnestrategie aanstuurt. Dijkstal weigert echter de koers onder druk van de successen van Fortuyn te verleggen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Na de fractievergadering controleert VVD-leider Dijkstal in de spiegel of zijn das goed zit.
Dijkstal was afgelopen maandagavond opvallend afwezig op het partijbureau in Den Haag bij een vergadering met het hoofdbestuur, waar uitgebreid over de slechte resultaten van de VVD is gesproken. De honneurs van de VVD-fractie werden waargenomen door de invloedrijke vice-fractievoorzitter Cornielje, maar veel hoofdbestuurders hadden toch liever Dijkstal op zo'n belangrijke bijeenkomst gezien. Dijkstal bleek een afspraak te hebben voor een samenzijn waarbij ook mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig was.

Campagne

De Tweede-Kamerfractie van de VVD mocht gisteren voor het eerst haar zegje doen in een "therapeutische" vergadering over het optreden van Dijkstal in het televisiedebat en over de aanpak in de komende campagne.

Dijkstal stelde zelf al snel vast dat zijn optreden slecht was: "Niemand vond het goed. Er valt veel over te zeggen, maar het was niets. Er waren zes verliezers, inclusief Paul Witteman, en er was één glorieuze winnaar en dat was Pim Fortuyn."

De kritiek van Dijkstal op Eenhoorn werd gisteren gedeeld door een flink aantal Kamerleden, van wie sommigen stellen dat Eenhoorn zich niet met politieke zaken moet bemoeien. Opmerkelijk was dat Eenhoorn op zijn beurt ontbrak tijdens de fractievergadering, waar hij als toehoorder aanwezig mag zijn.

De hamvraag is of Dijkstal komende zaterdag aanschuift bij een vergadering van de machtige Kamercentralevoorzitters, die in de wandelgangen worden aangeduid als 'partijbaronnen', waar de resultaten van de VVD bij de verkiezingen op een rijtje worden gezet. Dijkstal heeft in de fractievergadering aangegeven dat hij "alleen onder bepaalde voorwaarden" naar de bijeenkomst wil gaan. Veel Kamerleden hebben er echter bij Dijkstal op aangedrongen om wel te gaan.

Veel VVD'ers zien in Wiegel, die door Dijkstal als 'mijn leermeester' werd aangeduid, de ideale premier. Na het optreden van afgelopen zondag in het televisieprogramma Buitenhof, maar ook na enkele toespraken in het land, is twijfel ontstaan of Dijkstal het grote succes zal brengen. "Wiegel deed het weer als vanouds", blikte Dijkstal terug. "Wiegel is van de VVD en de VVD is van Wiegel."

Gisteren kwam ook een ander meningsverschil in de VVD-top aan het licht. Dijkstal houdt de mogelijkheid open om met Fortuyn aan een kabinet deel te nemen, terwijl vice-premier Jorritsma dit juist heeft uitgesloten. "Daar ben ik het niet mee eens en het verbaast mij dat ze dat zei", aldus Dijkstal.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.