TILBURG - Moed kan hem niet ontzegd worden. Mark Wotte verbond zich gisteren officieel voor twee seizoenen aan Willem II. Dat is de club waar de geest van Co Adriaanse nog steeds rondwaart. En dat is weer de man met wie Wotte al zijn hele carrière, tegen wil en dank, wordt vergeleken. De coach van Jong Oranje kiest per 1 juli dus allerminst voor de makkelijkste weg. Maar daar ligt de uitdaging die Wotte zoekt. Een uitdaging die de armlastige KNVB hem niet meer kon bieden.

|
Mark Wotte. (Foto: persburo van eijndhoven)
|
Adriaanse is nu bijna twee jaar weg uit Tilburg. De spelersgroep had destijds bij het bestuur aangedrongen op een trainer met een zachtere hand. Op het menselijke vlak is de club erg ingenomen met de aimabele Hans Westerhof; op zijn trainingen is ook niets aan te merken. Alleen de prestaties vallen tegen. Volgens het beleidsplan moeten de Tricolores tussen de plaatsen vier en acht spelen, met snel en aantrekkelijk combinatievoetbal. Zowel Westerhof als Willem II vond vorige week dat aan die gemiste doelstelling een consequentie kleeft.
Opmerkelijk is dat de beleidsbepalers deze keer niet het oor te luister hebben gelegd in de kleedkamer. Het zijn vooral de spelers die hebben gefaald. Voorzitter Jan Vullings gaf vorige week in besloten kring al een signaal af. Ging het immers niet om dezelfde spelers die verlangden naar het type Westerhof?
Zo te zien komt Willem II maar niet los van het verleden. Dat heeft de club ook deels zelf in de hand gewerkt door weer op zoek te gaan naar, zo werd het omschreven, "een type Adriaanse". Geërgerd las directeur voetbalzaken Martin van Geel vervolgens in een plaatselijke krant dat Wotte al werd aangekondigd als een Amerikaanse sergeant. "Zwaar overdreven. Wij plakken geen etiketten op mensen. Mark moet vooral zichzelf blijven." Niettemin is de basis voor die vervloekte beeldvorming al gelegd. Wotte begint pas in juli, maar de kans is groot dat zijn werk en woorden voortdurend onder een vergrootglas zullen worden gelegd.
Niet dat hij er zelf erg mee zit, trouwens. "Ik vind het allemaal prima", counterde Wotte, die zich presenteerde zoals hij dat altijd doet. Zelfverzekerd, rustig en goed voorbereid. "Ik doe niet mee aan die hokjesgeest, neem alle verhalen voor kennisgeving aan. Ik ben Mark Wotte en heb een eigen persoonlijkheid. En als ik word vergeleken met Co, beschouw ik dat ook niet als een diskwalificatie."
Wotte sprak onlangs met een buitenlandse en een Nederlandse club. "In die fase had ik nog de intentie om bij de KNVB te blijven." De gesprekken met Henk Kesler verliepen echter traag en teleurstellend, waarna Willem II volgens Van Geel "snel en adequaat" handelde. Het is zorgwekkend dat de grootste sportbond van Nederland amper geld heeft om goede bondscoaches aan te trekken. Nu men op het hoogste niveau twee monden moet voeden en Philips afhaakte als sponsor, bleef er weinig over in de ruif. Althans, niet genoeg om Wotte tegen hetzelfde salaris vast te houden.
Daar kwam de bekende kriebel bij dat Wotte vaker op het veld wil staan. "Ik ben niet 61, maar 41. Elke dag wil ik het gras onder mijn voeten voelen." Tevens kon hij - omdat naast Hans Westerhof ook Adri van Tiggelen vertrekt - zijn eigen assistent meebrengen. Dat wordt André Wetzel (50). Beiden werkten al samen in Den Haag, Den Bosch en Zeist. Wetzel zou coach worden van het Nederlandse elftal voor spelers onder 19 jaar, maar kreeg toestemming van de KNVB om het spoor van Wotte te volgen.
"We zijn geen zwagers, zoals wel eens is beweerd, maar goede vrienden. Allebei hebben we bij FC Den Haag gevoetbald en André was mijn trainer toen ik in het amateurvoetbal afbouwde. We delen dezelfde visie en werken puur als collega's; niet op basis van een rollenspel. Het was geen eis, maar wel een sterke aanbeveling om hem erbij te halen", aldus Wotte.
Over de mogelijkheden bij zijn nieuwe werkgever kon en wilde hij weinig kwijt. Hans Westerhof gaat immers nog door tot 1 juli. Wel is duidelijk dat in Tilburg het geld niet aan de bomen hangt. Pas als Willem II ettelijke miljoenen incasseert voor één of twee begeerde spelers (Denny Landzaat, Geert de Vlieger), kan Wotte iets ondernemen. Anders zal hij wederom creatief moeten zijn. Zo haalde hij ooit de onbekende Belg Bart van den Eede voor drie ton naar FC Den Bosch. "Jammer dat-ie nu wat duurder is geworden", glimlachte Wotte, die het in zijn prijzenpakket moet doen met twee periodetitels. Verder is hij toch hoofdzakelijk de man geweest van het 'voorwerk'. Daaraan dankt hij ook zijn goede reputatie.
"Bij FC Utrecht zijn de jonge spelers van toen de dragende spelers van nu. Ik heb het succes niet mogen meemaken. Ach, soms moet je ook een beetje geluk hebben. Maar ik ben niet ontevreden over mijn loopbaan. Alleen wil ik nu ook wel eens 'Europees voetbal' aan mijn cv toevoegen."