OSS - De tijd dringt voor het met liquiditeitsproblemen kampende TOP Oss, de hekkensluiter in de Gouden Gids Divisie. Als de jongste profclub van Nederland (sinds 1991 wordt in Oss betaald voetbal gespeeld) niet voor 31 maart 400.000 euro weet los te peuteren bij het regionale bedrijfsleven, is het einde verhaal voor TOP.
"De uitgangspositie is om aan het einde van het jaar een sluitende begroting te hebben. Als we niet in staat zijn in een keer schoon schip te maken, heeft het ook geen zin meer om door te gaan met betaald voetbal in Oss", aldus een resolute TOP-voorzitter Paul Lansaat.
Afgelopen vrijdag is de lokale overheid TOP al tegemoet gekomen met een opschorting van de betaling van rente en aflossing voor de hypotheekschuld die TOP heeft gemaakt om enkele jaren geleden een nieuw stadion te kunnen bouwen. "Het gaat om een schuld bij de gemeente van iets minder dan twee miljoen euro. De achterstallige betaling van de hypotheekschuld zou aan het einde van het seizoen zijn opgelopen tot ruim 310.000 euro", aldus voorzitter Lansaat.
De Osse gemeenteraad heeft nu besloten dat TOP pas medio 2004 de terugbetaling van de schuld hoeft te hervatten. Slechts een voorlopige oplossing, want in de tussentijd wordt de schuld door de oplopende rentelast alleen maar groter.
Het stelt het TOP-bestuur echter wel in staat alle aandacht te richten op het lenigen van de acute nood. "De gesprekken met het bedrijfsleven lopen tot nu toe goed. Zwart op wit hebben we nog niets, maar mondeling zijn al wel wat toezeggingen gedaan. We hebben nog drie weken om de zaak rond te maken en TOP een nieuwe toekomst te bezorgen", aldus Lansaat, die bij zijn bedrijfsbezoeken wordt vergezeld door de Osse burgemeester.
Als het rondje door de bedrijvenparken succes oplevert en TOP komend seizoen dus nog van de partij is in de Gouden Gids Divisie, gaat de club andermaal werken met een kleinere begroting. "Die zal uitkomen op 1,5 miljoen euro, tegen 1,7 miljoen euro dit jaar. In twee jaar tijd hebben we op de post personeelskosten ruim 242.000 euro bezuinigd. Nu zitten we echt op de onderste limiet van wat mogelijk is voor het spelen van betaald voetbal", beseft Lansaat.
De komende week worden gesprekken gevoerd met twaalf spelers met een aflopend contract. "We gaan een compleet nieuwe selectie neerzetten", aldus Lansaat, een doelstelling die naar zijn inzicht valt te combineren met het snoeien op de post salariskosten. "Veel voetballers zullen aan hun salaris merken dat er dit seizoen echt iets is veranderd in de Gouden Gids Divisie", verklaart Lansaat, die daarmee doelt op de financiële problemen waar vrijwel iedere club mee heeft te kampen.
Als nieuwe TOP-trainer wordt vrijwel zeker Harry van den Ham - nu nog Dordrecht'90 - aangesteld.
Behalve een actie onder het bedrijfsleven heeft TOP deze week ook een publieksactie opgestart. "Die is vooral bedoeld om te laten zien dat de club draagvlak heeft onder de bevolking. We mikken op drieduizend donateurs. Als we dat aantal halen en iedereen stort vijftien euro, hebben we dat liever dan wanneer honderd mensen 450 euro storten. Het geld wordt pas geïncasseerd als de bedrijfsactie succes heeft opgeleverd en de club dus behouden blijft."
Behalve in financieel opzicht is dit seizoen ook in sportief opzicht rampzalig. Regelmatig leed TOP grote nederlagen, terwijl de ploeg van Van Zwam pas 19 maal doel trof. Ter vergelijking: vorig seizoen werd toen nog TOP-spits Stefan Jansen algeheel topscorer met 30 treffers. "Het is een heel triest jaar", beseft Van Zwam, "als de spelers vertellen dat ze bij TOP spelen, wordt gevraagd: 'is dat nog betaald voetbal?' En dan komen er deze financiële problemen bij. Waarbij de spelers regelmatig met gefronste wenkbrauwen in de krant moeten lezen hoe de club er nu weer voor staat. Mij wordt als vertrekkende trainer helemaal niets meer verteld, maar ook de spelers worden slecht op de hoogte gehouden."