UTRECHT - De Rabobank heeft veel baat bij de strategiewijzigingen die concurrent ABN Amro in de afgelopen jaren heeft doorgevoerd. Dit bleek gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers.
De aanvankelijke focus van ABN-topman Rijkman Groenink op de zeer grote zakelijke klanten, en meer recent diens aankondiging afscheid te zullen nemen van slecht renderende bedrijfsrelaties, bezorgde Rabobank naar eigen zeggen veel nieuwe rekeninghouders uit de zakelijke hoek.
In het afgelopen jaar werd Rabobank Nederland Corporate Clients (RNCC), de divisie voor zakelijke klanten, geconfronteerd met een forse toename van het aantal beursgenoteerde ondernemingen dat zaken wil doen. De toeloop was zelfs zó groot dat de coöperatieve bank de groei nog nauwelijks aankan. "Zowel wat systemen als aantal medewerkers betreft lopen we tegen onze grenzen aan", aldus een zegsman. "We profiteren van de kennelijke onzekerheid die collega-banken teweegbrengen bij grootzakelijke klanten." Een directielid benoemt de oorzaak duidelijker: "Het zijn voormalige ABN-klanten."
ABN Amro kondigde afgelopen herfst aan de activiteiten op het gebied van zakenbankieren op een lager pitje te zetten en zich voortaan meer te richten op de (vermogende) particuliere klant. Bedrijfsrelaties die de deur werd gewezen, klopten vervolgens aan bij de andere spelers op de zakelijke markt, waaronder dus de Rabobank. De wholsesale-divisie boekte mede hierdoor in het afgelopen jaar bijna een verdubbeling van zijn operationele resultaat. Rabotopman Hans Smits kondigde voor de grootzakelijke markt in het lopend jaar opnieuw een "sprong voorwaarts" aan.
ABN Amro zegt zich overigens niet te herkennen in de marktverschuiving die de concurrenten in Utrecht beweren te zien. "De wholesale-activiteiten waar Groenink op doelde zijn van een volstrekt andere orde. Wij spreken over internationale bedrijven met honderden medewerkers en vele honderden miljoenen omzet. De associatie van appels en peren dringt zich op", aldus een woordvoerder.
Het kostenbesparingsprogramma 'Progress' dat sinds 1999 bij de bank gevoerd wordt, heeft enige opstartproblemen vertoond. Dit biechtte Smits op tijdens de presentatie van de jaarcijfers. "De aanloopperiode duurde langer dan we dachten. Inmiddels staat het goed op de rails, zodat we de komende jaren kunnen oogsten van onze inspanningen", voorspelde de voorzitter van de hoofddirectie. Hij voerde daarbij als bewijs aan dat het personeelsbestand bij zowel de lokale banken als het hoofdkantoor in Utrecht inmiddels aan het verminderen is. In het lopende jaar zal het aantal Rabo-medewerkers naar verwachting nog verder afnemen, aangezien de kosten die de lokale banken doorbelasten aan Rabobank Nederland niet mogen stijgen ten opzichte van 2001. Eenzelfde eis ligt er voor de kosten van het Utrechtse hoofdkantoor zelf.
In het afgelopen jaar had de bank last van tegenzittende marktomstandigheden, waardoor de winstgroei (8%) de doelstelling voor de lange termijn (12%) niet haalde, hetgeen de bank al eerder had aangekondigd. Ook voor het komend jaar wordt de doelstelling niet bereikt. "De winstgroei zal in de orde van grootte van afgelopen jaar zijn", aldus Smits.
Op het gebied van dienstverlening aan beleggers ging het bij Rabo afgelopen jaar al niet veel beter dan bij andere financiële instellingen. Het aantal orders van klanten liep met 35% terug. De hieraan verbonden effectenprovisie daalde zodoende met 30%. Ook de vermogensbeheersactiviteiten van de bank hadden zwaar te lijden onder de beursmalaise. Het brutoresultaat van deze tak van sport kelderde met 58% tot €116 miljoen. Zelfs de verzekeringsactiviteiten van de bank, ondergebracht bij het Tilburgse dochterbedrijf Interpolis, werden door het beursklimaat negatief beïnvloed. De stijgende premie-inkomsten konden daarom niet voorkomen dat het operationele resultaat van de verzekeraar licht daalde met 3% tot €201 miljoen.
De medewerkers van het Rabo-hoofdkantoor in Utrecht kregen gisteren ter gelegenheid van de presentatie van de jaarcijfers een lunchpakketje uitgereikt met daarop een persoonlijke boodschap van hun directievoorzitter. Dat zat zo: het bedrijfsrestaurant was in verband met de cijferpresentaties niet te gebruiken voor het middagmaal. Smits maakte handig gebruik van de gelegenheid om de bankmedewerkers een hart onder de riem te steken door ze te bedanken voor hun bijdrage aan het 'behoorlijk resultaat' van het afgelopen jaar. Uit een onderzoek onder zijn medewerkers bleek onlangs onder meer dat zij relatief minder tevreden zijn over hun direct leidinggevenden dan bij andere banken het geval is.