De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Argentinië smeekt wanhopig
om buitenlandse kredieten

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft de Argentijnse minister van Economische Zaken, Remes Lenicov, de noodklok geluid.

De bewindsman vroeg de internationale gemeenschap om de vele betuigingen van medeleven met het in een crisis verzonken Argentinië te staven met noodkredieten.

"Argentinië heeft thans meer nodig dan steunbetuigingen alleen", aldus minister Lenicov in de Noord-Braziliaanse strandstad Fortaleza. In zijn toespraak waarschuwde de Argentijnse bewindsman dat de economische inzinking die zijn land doormaakt reeds op korte termijn kan leiden tot een institutionele crisis. "De huidige regering is in feite de laatste kans voor onze democratie om ongeschonden de volgende verkiezingen te bereiken. Wanneer zij faalt, kan Argentinië volledig ontsporen", aldus Lenicov.

Tegenover zijn ambtgenoten uit andere Latijns-Amerikaanse landen schetste minister Lenicov een even sober als dramatisch beeld van de situatie in Argentinië. Uit de cijfers van de bewindsman blijkt dat het bruto nationaal product in drie maanden tijd met 14% is geslonken. De investeringen zijn over de afgelopen twaalf maanden met 40% gedaald, terwijl de industrie in een jaar tijd het productiepeil zag afnemen met ruim 20%. De sociale gevolgen van deze scherpe neergang zijn buitengemeen pijnlijk. "Thans leeft bijna 40% van de Argentijnse bevolking onder de armoedegrens. Acht jaar geleden was dit slechts 15%", aldus minister Lenicov.

Ondanks de dramatische ontwikkelingen laat financiële hulp uit het buitenland nog op zich wachten. Hoewel een IMF-missie vorige week in Buenos Aires arriveerde om poolshoogte te nemen, zwijgt de directie van het fonds in alle talen over een eventuele hervatting van de financiële steun. Ook de Amerikaanse regering laat vooralsnog niets van zich horen. Eerder verklaarde minister Lenicov dat Argentinië thans ruimschoots voldoet aan alle verlangens van het IMF en dus nu 'redelijkerwijs' mag rekenen op hulp.

In Buenos Aires beginnen sommige politici en regeringseconomen te vermoeden dat Argentinië toch echt alleen verder zal moeten. Zij werken aan een 'Plan B' voor het geval de noodkredieten uitblijven. Enkele topambtenaren van Economische Zaken in Buenos Aires stelden president Eduardo Duhalde het afgelopen weekeinde voor om in dat geval de klok resoluut terug te draaien door onder meer de staatsmonopolie te introduceren op de buitenlandse handel en de privatiseringen van de jaren negentig goeddeels ongedaan te maken. Een eerste becijfering laat zien dat een strikte controle van de buitenlandse handelsstromen het land een positief saldo op zijn handelsbalans kan geven van tenminste $tien miljard. Dit bedrag zou dan ten goede komen aan allerlei programma's van sociale aard.

Deze machinaties brachten minister Lenicov ertoe om te waarschuwen dat hij in geen geval zijn naam wenst te zien onder een dergelijk 'krankzinnig' beleid. President Duhalde ziet daarentegen wel brood in het Plan B, mochten alle pogingen om nieuwe leningen los te peuteren in het buitenland alsnog falen.

Enkele medewerkers van minister Lenicov openden eind vorige week een tegenoffensief en suggereerden in samenspraak met het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Argentinië wellicht zijn heil moet zoeken bij de Verenigde Staten door het buitenlandbeleid nauwkeurig af te stemmen op dat van Washington. Hiermee biedt Argentinië in feite zijn buitenlandse politiek te koop aan bij de Amerikanen tegen elk aannemelijk bod.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.