JERUZALEM - De Israëlische premier Ariel Sjaron heeft gisteren het reisverbod voor de Palestijnse leider Jasser Arafat opgeheven.
Hij mag zich na drie maanden 'huisarrest' in Ramallah vrij bewegen binnen de Palestijnse gebieden. Voor buitenlandse reizen, zoals naar de Libanese hoofdstad Beiroet waar de Arabische top 27 en 28 maart het Saoedische vredesplan voor het Midden-Oosten bespreekt, zal volgens Israëlische functionarissen niet automatisch toestemming worden gegeven.
De opheffing van Arafats 'huisarrest' volgt op de arrestatie door Palestijnse veiligheidstroepen van de vijfde en laatste verdachte van de moord op de Israëlische minister van Toerisme, Rehavam Zeevi. Het is Sjarons tweede gebaar van goede wil jegens de Palestijnen binnen enkele dagen. Eerder liet hij de eis vallen dat er zeven dagen lang geen bloed mocht vloeien voordat hij bereid zou zijn de vredesbesprekingen te hervatten.
De Israëlische pers meldde gisteravond laat dat het Israëlische veiligheidskabinet heeft besloten geen luchtaanvallen meer uit te voeren op Palestijnse doelen op de Westoever en in de Gazastrook.
De jongste tegemoetkomingen komen na de bloedigste week sinds het begin van de Palestijnse intifadah, vorig jaar september. Er vielen afgelopen week in totaal 100 doden.
Gisternacht vielen er opnieuw een groot aantal doden. Een Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Jabalya kostte zeker veertien Palestijnen het leven. Vijftig mensen raakten gewond, zo meldden ziekenhuizen. Israëlische troepen drongen het kamp binnen in een poging militanten aan te houden die betrokken zouden zijn geweest bij aanslagen.
Twee Palestijnen lieten het leven toen het Israëlische leger met 50 tanks de stad Qalqilya op de Westoever binnenviel, de elektriciteitstoevoer afsneed en de huizen op militanten doorzocht. In het vluchtelingenkamp Bureij in de Gazastrook doodde het leger gisteren volgens getuigen een man en verwondde twee anderen.
Zo'n 60.000 Israëli's demonstreerden gisteravond op het Rabinplein in Tel Aviv onder de slogan 'Een sterke staat zal de terreur verslaan'. De bijeenkomst was georganiseerd door rechts-Israël en de joodse kolonistenbeweging. Politici mochten er niet spreken, maar de aanwezigen riepen premier Sjaron op tot een harde lijn tegen de Palestijnen.
Volgens Israëlische media wordt de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, Anthony Zinni, donderdag in Israël verwacht voorafgaand aan het bezoek van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney.
In de Saoedische hoofdstad Riaad hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de zes Arabische Golfstaten het Saoedische plan voor vrede tussen Israël en de Palestijnen geprezen en verklaard internationale steun te zoeken voor de uitvoering ervan.
De Europese ministers van Buitenlandse Zaken stelden gisteren in Brussel dat ze toch een sprankje hoop voor het Midden-Oosten zien, omdat de Palestijnse leider Arafat meer bewegingsvrijheid heeft gekregen en de Israëlische premier Sjaron zijn eis heeft laten vallen dat het eerst zeven dagen rustig moet zijn voor er weer met de Palestijnen gepraat kan worden.
De EU probeert de VS al maanden meer betrokken te krijgen bij het conflict in het Midden-Oosten. Tijdens de Europese top eind deze week in Barcelona willen de regeringsleiders wellicht proberen tot een gezamenlijke verklaring met de Amerikanen te komen.