
|
In New York werden twee lichtbundels de ruimte ingestuurd als huldeblijk aan de slachtoffers. (Foto: REUTERS)
|
door Joost de Haas NEW YORK - Met pijn in het hart maar vol strijdlust heeft Amerika gisteren de terroristische aanvallen van 11 september herdacht. In New York bij Ground Zero, waar eens de Twin Towers zo fier de skyline van Manhattan domineerden, werden afgelopen nacht twee lichtbundels de ruimte ingestuurd als blijk van hulde aan de bijna drieduizend slachtoffers die vielen bij de kamikaze-aanslagen met twee gekaapte vliegtuigen.
De lichtbundels werden ontstoken door de 12-jarige Valerie Webb, de dochter van een politieagent die om het leven kwam bij de vernietiging van het World Trade Center.
Ook Washington stond stil bij de aanslagen die een half jaar geleden de hele wereld schokten. Minister van Defensie Donald Rumsfeld leidde een dienst op het Pentagon, het bolwerk van Amerika's militaire macht dat deels werd verwoest.
President George Bush verklaarde tegenover nabestaanden van slachtoffers en diplomatieke vertegenwoordigers, bijeen op het Witte Huis, dat de tweede fase van de oorlog tegen terreur was begonnen. "Neutraliteit bestaat eenvoudigweg niet tegen een meedogenloze tegenstander die elk moment opnieuw kan toeslaan in iedere grote stad", zo hield Bush de wereld voor.
Na de val van het Taliban-bewind in Afghanistan, dat Osama bin Ladens terroristenleger Al-Qaeda onderdak bood, heeft Amerika de strijd met het terreurnetwerk aangebonden in de Filippijnen, Jemen en de voormalige Sovjetrepubliek Georgië.
Bush waarschuwde opnieuw voor het gevaar dat terroristen via schurkenstaten in het bezit komen van massavernietigingswapens. Chantage, genocide en chaos bedreigen de wereldvrede volgens Bush wanneer meedogenloze terroristen deze wapens in handen krijgen.
Zonder Irak met name te noemen, liet Bush opnieuw de dreiging van Amerikaanse actie tegen Bagdad doorklinken. De VS zijn uit op de val van de Iraakse dictator Saddam Hoessein die bezig zou zijn chemische, biologische en nucleaire wapens te vergaren. "Niet optreden is simpelweg geen optie", aldus Bush.
Langzaam maar zeker wordt de druk op Bagdad steeds verder opgevoerd. Gisteren werd bekend dat Saddam een Amerikaanse piloot in gijzeling houdt. De piloot, Michael Scott Speicher, werd vermist sinds de crash van zijn vliegtuig in de Golfoorlog van 1991. Tot voor kort werd aangenomen dat de Amerikaan om het leven was gekomen. Iraakse overlopers hebben echter tegenover de Britse geheime dienst verklaard dat de piloot in Bagdad vastzit.