De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VS laten Afghanen bij
Gardez " klus afmaken"

Van onze verslaggever

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Een Afghaanse soldaat zit op een raketlanceerder bij een controlepost op een weg naar de militaire basis in Bagram. (Foto: EPA)
KABOEL/BAGRAM - Terwijl de Amerikanen ook gisteren met Chinookhelikopters troepen terugtrokken van het front in de oostelijke provincie Paktia, rukten de Afghaanse bondgenoten massaal op naar de rand van de schuilplaatsen van Al-Qaeda en Taliban in de besneeuwde bergen bij Shahikot.

Inmiddels zijn er meer dan 400 Amerikanen teruggetrokken, terwijl de Afghanen nu een legermacht van ongeveer 5000 man rond de bergketen hebben samengetrokken. De Amerikanen gaven gisteren op de luchtmachtbasis Bagram te kennen, dat het nu aan de Afghanen zelf is om 'de klus af te maken'.

Zowel de Amerikanen als de Afghanen houden het erop dat er nog ongeveer 200 Al-Qaeda- en Taliban-strijders in de bergen zitten, verscholen in omvangrijke grottencomplexen. Als de schattingen kloppen, dan zouden zij de laatste overlevenden zijn van een strijdmacht van ongeveer duizend man, die daar sinds 2 maart wordt aangevallen door de geallieerde troepen, geleid door de Amerikanen.

Vanuit Gardez vertrokken gisteren twaalf tanks en ongeveer duizend extra Afghaanse soldaten, die interim-premier Hamid Karzai zondag naar het 150 kilometer zuidoostelijk van Kaboel gelegen gebied heeft gedirigeerd.

De Afghanen worden nu door de Amerikanen ook ingezet omdat zij het barre terrein beter kennen en gehard zijn in de guerrillaoorlog die Al-Qaeda en Taliban nu kennelijk zijn begonnen.

Volgens Afghaanse commandanten in Paktia en regeringswoordvoerders in Kaboel is Shahikot slechts een van de zes plaatsen in het land waar de Al-Qaeda- en Taliban-aanhang zich heeft gehergroepeerd.

Er wordt rekening gehouden met nog meer aanvallen op dergelijke ontoegankelijke berggebieden vol grotten, elders in het land, vooral ook ten noorden en westen van Kandahar. De Afghaanse interim-regering zou volgens sommige bronnen nog eens 5000 mantroepen achter de hand houden om deze in te zetten, naast plaatselijke stammenmilities, tegen Al-Qaeda- en Taliban-restanten.

Iraniërs

In het zuiden van Afghanistan lijkt de zaak extra complex te worden, omdat er afgelopen week negen Iraniërs zijn opgepakt door lokale Afghaanse milities. Ze zouden onder bevel staan van een commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde. Het bericht van de arrestaties werd gisteren bekendgemaakt door het Internationale Rode Kruis.

De Amerikanen bevestigden gisteren dat er negen mannen zijn overgedragen aan hen door de Afghanen met "kennelijke banden met Iran. Hun identiteit moet nog worden vastgesteld".

Iran wordt er al maanden van beticht zich te mengen in de strijd in Afghanistan. Teheran ontkent dit met klem, ook gisteren. Het feit dat er nu Iraniërs zijn opgepakt, suggereert dat er grotere groepen al in Afghanistan zijn gearriveerd. Ondertussen is de Afghaanse interim-leider Karzai met een grote delegatie voor een bezoek naar Rusland vertrokken. Karzai zal bij president Vladimir Poetin om hulp vragen bij de wederopbouw van de infrastructuur in Afghanistan en het formeren van een nationaal leger.

Later deze maand zal Karzai naar Rome reizen om de voormalige koning Ahmed Zahir Sjah op te halen, zei een van zijn ministers. De vroegere monarch zal voor het eerst sinds 1973, het jaar waarin hij werd afgezet, zijn vaderland bezoeken om er een grote volksvergadering voor te zitten, de loya jirga. Volgens Zalmai Rassoul, een naaste medewerker van de hoogbejaarde oud-vorst die in de regering van Karzai tot minister is benoemd, wil Zahir Sjah in Afghanistan blijven wonen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.