De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Verwarring over kapitaalverzekering
Stortvloed van vragen
aan fiscus

   
 

door Ronald Veerman DEN HAAG - De Belastingtelefoon wordt momenteel dagelijks overstelpt met vele duizenden vragen van burgers over de kapitaalverzekering die gekoppeld is aan de hypotheek. Veel huizenbezitters die deze weken hun aangifte invullen weten niet wat zij aanmoeten met het verzoek van de fiscus om in de aangifte over 2001 aan te geven of men de kapitaalverzekering wil onderbrengen in box 1 of in box 3.

Het ministerie van Financiën geeft aan dat de fiscus voorbereid is op het grote aantal vragen omdat veel mensen niet wisten dat zij met de keuze zouden worden geconfronteerd.

"We leggen de mensen uit in welke gevallen een kapitaalverzekering onder box 1 of onder box 3 kan vallen, maar we geven zoals gebruikelijk geen advies voor de te maken keuze", aldus de woordvoerder. "We kunnen totaal 40.000 vragen per dag verwerken en het zijn er nu circa 25.000."

Wel heeft de Belastingdienst op de eigen website een speciaal programmaatje gezet waarmee via het beantwoorden van een aantal vragen duidelijk wordt in hoeverre een keuze voor box 1 of box 3 logisch is.

Vrijstelling

Door de kapitaalverzekering in box 1 definitief aan de eigen woning te koppelen geldt een speciale vrijstelling, maar daar is echter wel een aantal strenge voorwaarden aan verbonden. Zo kan een kortlopende polis, scheiding of overstap naar een huurhuis uiteindelijk juist een fiscaal nadeel opleveren.

Veelal is een keuze voor box 3, die automatisch wordt gemaakt indien op de aangifte geen voorkeur wordt aangegeven, daardoor gunstiger. Vooral indien de polis voor 14 september 1999 is afgesloten is box 3 vaak gunstig door de - weliswaar niet geïndexeerde - speciale vrijstelling

Bij de Belastingtelefoon komen naast de lease-auto bovendien ook heel veel vragen binnen over de verdeling die partners moeten aangeven van onder meer de hypotheekrenteaftrek, de kosten van kinderopvang of het vermogen in box 3.

Volgens Financiën mogen de partners zelf bepalen welk deel van deze posten bij welke persoon worden geteld. "Een aantal zal wellicht voor een fifty-fifty-verdeling kiezen", maar dat hoeft niet", aldus een woordvoerder.

Invulling van de aangifte via de computer laat overigens zien dat het handig is te bekijken welke verdeling het gunstigst uitpakt. Zo rondt de fiscus de aanslag af naar nul euro indien deze 196 euro of minder is, waardoor het lucratief kan zijn om hier bij een van beide partners net onder te blijven door met het vermogen te schuiven.

Uit het aantal aangiftes dat tot nu toe is ingevuld blijkt dat de belastingdiskette enorm in opmars is.

Vergelijkbaar met vorig jaar zijn nu zo'n 880.000 aangiftes binnen, ofwel zo'n 16%. Terwijl in 2001 33% hiervan via modem of diskette ging is het nu al zo'n 75%.

Zie ook

De Financiële Telegraaf




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.