De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 11 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Olympisch kampioen Van Velde sluit opmerkelijk schaatsseizoen af met zege
Adel verplicht
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Olympisch kampioen Gerard van Velde sloot een opmerkelijk schaatsseizoen in Inzell opmerkelijk af: met een zege op de 1000 meter. (Foto: ANP)
INZELL - Best leuk om ereburger van Heerde te zijn. Om een straat naar je vernoemd te krijgen. Om geridderd te worden. En om met koningin Beatrix over schaatsen te praten. "Maar", zo sprak de kersverse olympisch kampioen op de 1000 meter, "Gerard van Velde i0n de eerste plaats sportman." En dus wenste de sprinter van TVM het schaatsseizoen af te sluiten in stijl. Precies drie weken na zijn gouden race in Salt Lake City beklom hij zaterdag opnieuw de hoogste trede van het podium, ditmaal na afloop van de 1000 meter bij de Wereldbekerfinale in Inzell. "Ach, adel verplicht nou eenmaal", zei hij met een schouderophaal.

Met zijn winnende 1.10,67 - de Fin Hanninen eindigde als tweede, Jan Bos werd derde - zorgde Van Velde (30) tijdens de driedaagse ontknoping van het Wereldbekerseizoen voor de enige Nederlandse afstandszege. Min of meer tot zijn eigen verbazing, want bij geen enkele schaatser is de post-olympische periode zo hectisch geweest als bij hem. "Ik ben de laatste weken supermoe. Ik denk niet dat er ooit een maand in mijn leven is geweest, waarin ik zo weinig geslapen heb als de afgelopen vier weken. De jetlag, het vele gereis en alles wat ik na terugkeer uit Salt Lake City nog meer over me heen heb gekregen, ja, dat laat zich behoorlijk voelen."

Eigenlijk wordt hij geleefd sinds die memorabele zaterdag in de Utah Olympic Oval. "Alles is anders. Prachtig natuurlijk, maar zo'n periode is wel slopend voor het lichaam", erkent Van Velde. De huldiging in Heerde maakte de meeste indruk op hem. Na zijn aankomst op Schiphol was hij met een politie-escorte thuisgebracht. De reis was een belevenis op zich (via de vluchtstrook werden de files gepasseerd), maar het feest in zijn woonplaats was voor hem het hoogtepunt van alle festiviteiten. Op het dorpsplein waren ruim 20.000 bijeen gekomen om hem toe te juichen. "Als je al die mensen ziet, merk je pas hoe men in Nederland heeft meegeleefd."

Van Velde is evenwel iemand die op zijn rust is gesteld. Het kwam hem dan ook goed uit dat er in het weekeinde na de Spelen alweer een Wereldbeker sprint, in Oslo, stond gepland. "Aanvankelijk zou ik die wedstrijd niet eens rijden. Ik was bekaf en het leek me niet goed in het kader van de voorbereiding op Inzell, maar thuisblijven zag ik ook niet zitten. Ik ben echt naar Oslo gegaan om even tot rust te komen."

De prestaties op het Noorse buitenijs waren van secundair belang. In Inzell was het andersom. Van Velde wilde het seizoen afsluiten in stijl en bewijzen dat zijn olympische succes geen toevalstreffer was geweest. "Bovendien moet ik nog een contract voor volgend seizoen zien te verdienen", stelde hij met een knipoog.

Gerard van Velde behoort tot het leger schaatsers van wie het contract afloopt. Een verlengd verblijf bij TVM ligt weliswaar het meest voor de hand, maar Van Velde wil eerst inzicht krijgen in de plannen van coach Gerard Kemkers, die vanaf komend seizoen de technische eindverantwoordelijke is, alvorens hij knopen doorhakt. Direct na de WK allround van komend weekeinde in Heerenveen staat er een gesprek met Kemkers op de rol. Daarin zal vanzelfsprekend ook de rol van zijn huidige trainers Geert Kuiper en Jac Orie aan bod komen. Een van de twee zal bij TVM het veld moeten ruimen. Van Velde weigert vooralsnog een voorkeur uit te spreken. "Ik kan er niet te veel over zeggen. Belangrijk is voor mij dat er een leefbare situatie ontstaat, waarin ik me nog verder kan ontplooien. Bovendien behoort er een vergoeding tegenover te staan die bij me past."

Duidelijk is dat Van Velde in de luxe positie verkeert om eisen te kunnen stellen. Andere ploegen, waar onder DSB, hebben al voorzichtig interesse getoond. Bij DSB zou hij een ideale sparringpartner zijn voor zowel Jan Bos als Ids Postma. De leiding van 'Dirk Scheringa Beheer' heeft aangegeven de ploeg fors uit te willen breiden. "Er is genoeg interesse, dat zal het probleem niet zijn", weet ook Van Velde, wiens zaken voorlopig behartigd worden door Patrick Wouters, die echter tegelijkertijd teammanager is van TVM en wat dat betreft dus een pet te veel op heeft.

De komende maand zal Van Velde het overigens niet alleen druk hebben om zijn schaatstoekomst veilig te stellen, ook allerlei (commerciële) randactiviteiten staan op de rol. Dat hoort bij een olympisch kampioen, heeft hij gemerkt. Talloze clinics en bezoekjes aan sponsors staan in zijn agenda. Daarentegen probeert hij televisieoptredens zoveel mogelijk te mijden.

"Ik moet niet zo nodig iedere keer met mijn kop op tv. Dat willen de mensen ook niet. Die zijn de afgelopen periode al overvoerd met Gerard van Velde. Bovendien wil ik ook nog even vakantie vieren en een beetje op mijn Ducati rondtoeren. Daar ben ik de afgelopen tijd nog nauwelijks aan toegekomen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 11 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.