DEN HAAG - VVD en CDA zijn woedend op PvdA-staatssecretaris Bos (Financiën), die heeft gesuggereerd dat een beperking van de hypotheekrenteaftrek het beste "op een achternamiddag tijdens de formatieonderhandelingen voor een nieuw kabinet zonder publiek debat" kan worden geregeld.
"Slap en hypocriet", vindt VVD-woordvoerster De Vries de opstelling van Bos. CDA-zegsman De Haan stelt ronduit dat Bos de kiezers 'belazert'. "In haar verkiezingsprogramma tornt de PvdA niet aan de hypotheekrenteaftrek. Maar Bos laat als prominent PvdA'er doorschemeren dat hij de aftrek ter discussie wil stellen", aldus VVD en CDA.
Bos zegt in een interview met een dagblad dat het "bijna onmogelijk" is een openbare discussie over een beperking van de hypotheekrenteaftrek te voeren. "Zodra je het waagt een vraag op te werpen, sta je de dinsdag daarop in het vragenuurtje van de Tweede Kamer tegenover opgewonden CDA'ers en VVD'ers die zeggen: Bent u bereid hier en nu te verklaren dat u al die huizenbezitters niet in de problemen zult brengen!"
Pikant is dat Bos bang is om fouten te maken. "Dat je wordt afgerekend op een blunder en dat dan alles afbrokkelt wat je aan pracht, imago en reputatie hebt opgebouwd."
De VVD spreekt er schande van dat Bos de "achternamiddag" suggereert. "Wij zeggen duidelijk dat de huidige hypotheekrenteaftrek moet blijven bestaan. Daarop kunnen de kiezers ons aanspreken. Als de PvdA wil ingrijpen in de aftrek, moeten ze dat eerlijk zeggen en met dit standpunt de verkiezingen ingaan", aldus De Vries.
Bos heeft volgens de VVD al eerder geprobeerd aan de hypotheekrenteaftrek te morrelen. "Eerst zei hij dat het in Europees verband niet meer houdbaar was. Dat is onzin, wat Bos doet is niets anders dan selectief winkelen in ons eigen belastingstelsel."
CDA-woordvoerder De Haan vindt een aantasting van de hypotheekrenteaftrek 'ongehoord'. "Dat had de PvdA dan wel eens eerder mogen zeggen", meent De Haan.
Het CDA constateert dat Bos "kennelijk niets heeft geleerd" van de almaar teruglopende populariteit van de PvdA en de opkomst van Fortuyn. "Het is heel dom om vlak voor de verkiezingen aan te sturen op achterkamertjesoverleg. De kiezers voelen zich dan buitenspel gezet en dat speelt lieden als Fortuyn in de kaart", aldus De Haan.