De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 11 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Pentagon maakt plannen voor kernaanvallen

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De regering van president George Bush heeft het Pentagon opdracht gegeven om noodplannen te ontwerpen voor kernaanvallen op zeker zeven staten. De VS willen kleinere atoomwapens ontwikkelen voor het vernietigen van ondergrondse bunkers en overwegen tevens een hervatting van kernproeven.

Dit blijkt uit een geheim rapport van het ministerie van Defensie, dat afgelopen weekeinde is uitgelekt en een schaduw werpt over de reis van vice-president Dick Cheney. Hij vertrok gisteren naar Londen als eerste stop in een tiendaagse reis naar twaalf landen in Europa en het Midden-Oosten om te proberen steun te krijgen voor de oorlog tegen terreur en mogelijke acties tegen de Iraakse dictator Saddam Hoessein.

De zeven potentiële 'doelwitlanden' zijn China, Rusland, Irak, Noord-Korea, Iran, Libië en Syrië. De nucleaire optie komt volgens het Pentagon onder meer in beeld bij een Israëlisch-Arabisch conflict, een oorlog tussen China en Taiwan en een aanval van Noord-Korea op Zuid-Korea.

Verder zou het Amerikaanse kernarsenaal in snel tempo moeten worden uitgebreid bij een 'verandering van de huidige koers in Rusland'. De voormalige aartsrivaal wordt niet meer als vijand beschouwd, maar dat zou volgens het Pentagon bij een crisis snel kunnen veranderen.

Het gebruik van kernwapens wordt volgens het rapport overwogen in drie situaties: ter uitschakeling van doelen die bestand zijn tegen aanvallen met conventionele wapens; als vergelding voor aanvallen met nucleaire, chemische of biologische wapens en bij 'een verrassende militaire ontwikkeling'.

Noodzaak

Het Pentagon wijst verder op de noodzaak om een nieuwe generatie kernwapens te ontwikkelen waarmee zwaarbewaakte, ondergrondse bunkers kunnen worden vernietigd. Volgens het rapport bestaan in meer dan 70 landen dergelijke installaties.

De militaire plannenmakers buigen zich ook over de inzet van zogeheten 'Agent Defeat Weapons' - chemische of radiologische bommen - tegen opslagplaatsen van massavernietigingswapens in vijandelijke staten. Vooral Irak en Noord-Korea - tezamen met Iran door Bush aangeduid als de 'as van het kwaad' - worden door het Pentagon beschouwd als een bron van 'chronische militaire zorg'.

Nu Irak, Iran, Syrië en Libië door het Pentagon worden aangeduid als mogelijke doelwitten van kernaanvallen, dreigt de Arabische steun voor de VS nog verder af te nemen. Europese bondgenoten beschouwen de plannen als een bedreiging voor wapenbeheersing, terwijl in de VS zelf ook forse kritiek is geuit. Volgens Amerikaanse defensie-experts blijkt uit de als 'dynamiet' gekenschetste blauwdrukken dat de 'geest van dr. Strangelove' nog steeds rondwaart op het Pentagon.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 11 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.