AMSTERDAM - Nieuwkomer Leefbaar Nederland heeft vlak voor de Tweede-Kamerverkiezingen haar verkiezingsprogramma ingrijpend gewijzigd. Allerlei door de Leefbaar Nederland-leden zo vurig gewenste lastenverlichtingen, zoals teruggave van het kwartje van Kok, afschaffing van zowel de overdrachtsbelasting als de motorrijtuigenbelasting, zijn noodgedwongen weer op de lange baan geschoven.

|
Henk Westbroek, een van de grondleggers van Leefbaar Nederland, feliciteert de nieuwe lijsttrekker Fred Teeven.
|
Volgens oud-minister Tjerk Westerterp, de nummer twee op de lijst achter de gisteren gekozen lijsttrekker Fred Teeven, kosten deze maatregelen vooralsnog veel te veel geld.
"Wij willen geen Sinterklaaspartij zijn die van alles wil weggeven, maar daar geen geld voor heeft. Onze partij moet een financieel solide programma hebben", aldus Westerterp, die ook verwacht dat de wens van het congres om de bouw van de Betuwelijn direct te staken, niet kan worden gehonoreerd.
"De afgelopen zes maanden is er alweer zoveel van die lijn gebouwd dat terugdraaien waarschijnlijk te veel geld gaat kosten. Je zou wel kunnen kijken op welke wijze je gebruik van de lijn kunt maken", aldus Westerterp gisteren op het congres van zijn partij in Hilversum. Volgens de ex-CDA'er moet ook zijn partij de strikte begrotingsregels van minister Zalm als uitgangspunt nemen.
Een meerderheid van de ruim tweehonderd congresleden ging zonder al te veel morren akkoord met het voorstel van hun bestuur om de motorrijtuigenbelasting steeds in stapjes te verlagen. Voorwaarde is wel dat alle Europese landen hun benzineaccijnzen op elkaar gaan afstemmen. Dit kan echter nog jaren gaan duren, zo hield Westerterp een nog niet half gevulde zaal met congresleden voor.
Wao
Ook een ingrijpend voorstel voor de wao kreeg uiteindelijk de steun van een meerderheid, onder de voorwaarde dat aan het plan de komende weken nog kan worden gesleuteld. Als uitgangspunt geldt dat alleen mensen die lichamelijk letsel door of tijdens hun werk hebben opgelopen voor de wao in aanmerking komen. Voor alle overige oorzaken, bijvoorbeeld kanker die niet door het werk is ontstaan, kan men zich dan vrijwillig bijverzekeren.
De Amsterdamse officier van justitie Fred Teeven werd gisteren door driekwart van de aanwezige Leefbaar Nederland-leden gekozen tot opvolger van Pim Fortuyn. Teeven denkt dat zijn partij, die na het vertrek van Fortuyn is gekelderd in de peilingen naar zes zetels, toch minimaal vijftien zetels kan behalen.
"Leefbaar Nederland staat weer op de kaart en zit op 15 mei met z'n vijftienen of meer op het Binnenhof", aldus de 43-jarige Teeven, die verwacht dat hij veel zwevende kiezers maar ook veel kiezers die het paarse kabinet beu zijn, voor zijn partij kan winnen. De nieuwe lijsttrekker wil verder dat de straffen voor misdrijven zoals zinloos geweld en straatroof flink worden verhoogd en dat er minimumstraffen worden ingevoerd.
Ook vindt hij dat de capaciteit om verdachten op te sporen beter moet worden benut en dat opgelegde gevangenisstraffen ook daadwerkelijk moeten worden uitgezeten.
Volgens de nieuwe Leefbaar Nederland-voorman heeft "de laksheid van het huidige kabinet" ervoor gezorgd dat heel veel problemen, zoals de wachtlijsten in de gezondheidszorg, niet zijn opgelost. |