NEW YORK - De gunstige ontwikkeling van het werkloosheidcijfer brachten de toonaangevende indices in Amerika gisteren aan het stijgen. Beleggers lazen het woord 'herstel' in de terugval van werkloosheid, waardoor de stemming op Wall Street optimistisch werd. De toonaangevende Dow Jones sloot uiteindelijk 47,12 punten, ofwel 0,5% hoger op 10.572,49. Op de Nasdaq was zelfs sprake van een heuse rally. Daar tikte de index 2,6% hoger op 1929,67.
De winst kwam voort uit een breed oprukkend front van aandelen. In de Dow ging het om Intel, IBM, Microsoft, Hewlett-Packard en American Express die winst boekten.
Sun Microsystems schoot omhoog nadat het de eerder gedane verwachting voor het eerste kwartaal bevestigde en harde garanties gaf dat het in het vierde kwartaal uit de rode cijfers zal raken. Het aandeel Sun werd 13% meer waard op $10,00. Sun meldde bovendien een claim van $1 miljard te zullen indienen tegen concurrent Microsoft, dat zij beschuldigt van concurrentievervalsende praktijken.
In de biotechnologie sloeg het Zwitserse Serono een slag die ten koste ging van de Amerikaanse concurrent Biogen. Serono heeft toestemming gekregen om een medicijn tegen MS op de Amerikaanse markt te introduceren. Biogen, dat een vergelijkbaar product voert, moest vervolgens 9% achteruit op $51,65.
De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt hadden echter de meeste invloed. Voor het eerst in ruim een half jaar kwamen er vorige maand banen bij. Het werkloosheidspercentage daalde opnieuw, ditmaal van 5,6 naar 5,5%. De gisteren gepubliceerde cijfers over de maand februari van het ministerie van Arbeid wijzen volgens deskundigen op een sneller dan verwacht herstel van de Amerikaanse economie. Het aantal banen steeg vorige maand met 66.000. Vooral het relatief warme weer in februari zorgde voor een onverwachte groei van de werkgelegenheid in de bouw. Ook in de detailhandelen bij de overheid ontstonden meer banen.
"De economie trekt iets sneller aan dan waarop we hadden gerekend en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn hiervan het jongste bewijs", aldus een econoom.