AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam doet er letterlijk alles aan om de falende 'MegaBanenMarkt' tot een succes te maken. Tot nu toe echter zonder resultaat. Ruim 40.000 uitkeringscliënten van de sociale dienst kregen de afgelopen maanden een oproep, maar tot twee weken geleden vonden niet meer dan 200 van hen een vaste baan. Een blamage.
Ondernemers, vooral in het midden- en kleinbedrijf, hebben duidelijk geen trek in het leger langdurig werklozen. Zij hebben als geen ander een verhoogde kans in de wao terecht te komen. De werkgevers zijn vooral beducht voor de Pemba-boete, de strafkorting bij een te hoge wao-instroom.
Nood breekt wet, moet de gemeente Amsterdam gedacht hebben. En eerlijk is eerlijk: voor werkgevers is een creatief en aantrekkelijk lokkertje bedacht.
|
De MegaBanenMarkt werkt niet. De gemeentelijke Pemba- verzekering moet alsnog ondernemers lokken. (Foto: Hans Peters)
|
Als werkgevers langdurig werklozen met een verhoogd ziekterisico in dienst nemen en deze raken arbeidsongeschikt, dan neemt de gemeente de Pemba-boete voor zijn rekening. Werkgeversorganisatie MKB-Nederland en de sociale dienst Amsterdam onderhandelen onder meer met verzekeraar Nationale-Nederlanden voor het afsluiten van een contract dat de risico's kan afdekken.
Volgens verzekeringsmakelaar Jorg Roodbeen van Klap De Bouvrie & Bredius gaat het om een uniek garantiecertificaat. "De gemeente keert maximaal €15.000 schadeloosstelling uit per geval. Die wordt overgemaakt aan de ondernemer als hij een Pemba-boete voor zijn kiezen krijgt."
Directeur A. Jansen van de sociale dienst kondigde eerder aan de markt geslaagd te vinden als voor eind augustus van dit jaar 5000 mensen met een baan afscheid hebben genomen van de sociale dienst. "De verwachting is dat 4000 van hen door de verzekeringscontructie aan het werk komen", aldus Roodbeen.
De gemiddelde wao-instroom in ons land ligt tussen de 1 en 1,5%. Bij langdurig werklozen ligt dat percentage veel hoger. Welk financieel risico loopt de gemeente hierbij eigenlijk of is de geldpot zo goed gevuld dat dit niet uitmaakt? "Dat heeft te maken met het verzekeringscontract. Wij schatten dat er een instroom van 2% zal zijn. Andere schattingen reppen van 5 á 6%. Onze indruk is dat de gemeente voldoende geld heeft." De MegaBanenMarkt werd in het leven geroepen nadat minister Vermeend (Sociale Zaken) vorig jaar de Amsterdamse sociale dienst op de vingers had getikt.
Volgens de bewindsman hielp de dienst te weinig mensen aan het werk en werd fraude onvoldoende aangepakt. Een woordvoerder van Vermeend hoopt dat het garantiecertificaat "de zaak in Amsterdam zal vlottrekken. Wij verwachten niet dat het een landelijke trend wordt voor gemeentes om op deze manier langdurig werklozen aan een baan te helpen".