De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 9 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vrouwendag in de Middeleeuwen
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Diplomaten, goed opgeleide Afghaanse vrouwen, maar ook traditionele stamhoofden woonden gisteren de Vrouwendag-bijeenkomst bij in Kaboel. (Foto: De Telegraaf)
AMSTERDAM - Jarenlang werden ze onder de Taliban verbannen uit het openbare leven. Maar gisteren bleek de intellectuele en artistieke voorhoede van de Afghaanse vrouwen te blaken van zelfvertrouwen tijdens een bijeenkomst in het Ministerie van Vrouwenzaken, ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag van de Verenigde Naties.

Niemand had zich gehuld in een chadri, de eenpersoonstent waarin veel vrouwen nog steeds lopen. Met kleurrijke hoofddoeken om luisterden zij naar hun minister van vrouwenzaken, Sima Samar, naar interim-premier Hamid Karzai en naar de VN-gezant voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi.

Het verhaal was zo klaar als een klontje. Meer rechten voor de vrouw, meer gelijkheid, meer banen en onderwijs, geen discriminatie. "Maar", benadrukte minister Samar, "Afghanistan is een islamitisch land, hier willen we geen Europees, geen westers model". Applaus weerklonk en de mannen in de zaal, naast diplomaten en VN-functionarissen ook een handjevol stamhoofden, knikten vol instemming.

Gevangen

Afgezien van de elite heeft de gewone Afghaanse vrouw nog geen uitzicht op bevrijding; zij is nog immer gevangen in het web van geloof en traditie. Buiten de zaal werd een vrouw in haar chadri door de pas opgerichte oproerpolitie met nieuwe glanzende witte helmen weggejaagd. Het leek wel alsof het mannen-establishment wilde zeggen dat er binnenskamers zoveel gemord mag worden als ze willen, buiten moeten de vrouwen zich houden aan hun ondergeschikte rol.

Daarom waren de spandoeken die in de hal hingen met het opschrift 'Onderwijs je een vrouw, dan onderwijs je een natie', in het Afghaanse geval bepaald bezijden de waarheid. Alfabetisering van de vrouw is een wenselijke zaak, zeker, maar een beter begrip van de gelijkwaardigheid van het zwakke geslacht in de samenleving moet vooral de mannen worden ingeprent. En op dat punt heeft Afghanistan nog een lichtjaar te gaan.

'Buzkashi'

Aan de rand van de stad zou later deze dag 'Buzkashi' gespeeld worden, een ruwe teamsport waarbij ruige bonken te paard met een gedood kalf dollen zoals vedetten met een voetbal. Louter mannen hadden zich verzameld bij het gehavende stadion waar de partij zou worden gespeeld. De enige vrouw in de duizendendkoppige menigte was onze fotograaf. Onder groot vermaak werd zij door mannen te paard achterna gezeten alsof zij het kalf was. Uiteindelijk moest de wedstrijd worden afgelast, want er bleek geen kalf voorradig en er braken ruzietjes uit.

De twee evenementen gisteren in Kaboel zijn illustratief voor de uitdaging. Een macho samenleving, oer-conservatief en wars van verandering, die wat lacherig aankijkt tegen pogingen tot verbetering van het lot van de doorsnee vrouw. Die is net zo behoudzuchtig als de man en maar al te bereid zich te schikken in haar lot.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 9 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.