JAKARTA - Na de arrestatie van Akbar Tandjung, de voorzitter van het Indonesische parlement (DPR), die verdacht wordt van een miljoenenfraude, dreigt Golkar, de partij waarvan Akbar eveneens voorzitter is, de regering-Megawati te verlaten en een eind te maken aan de betrekkelijke politieke rust.
De 120 Golkar-leden in de DPR en de vijf ministers die de partij levert, stelden zich gisteren allen garant voor de vrijlating van Akbar. Als hij niet wordt vrijgelaten, aldus Syamsul Muarif, de Golkar-minister voor Informatie en Telecommunicatie, voert de partij haar dreigement uit en kondigt een 'nationale boycot' af.
Veel Golkar-leden hebben in de afgelopen weken gedreigd alles in het werk te zullen stellen om politieke instabiliteit te creëren en alles en iedereen daarin te zullen meetrekken wanneer Akbar een haar wordt gekrenkt.
In Jakarta ging het gerucht dat Akbar na zijn arrestatie Megawati per telefoon om hulp had gevraagd. Als het waar is was hij daar echter aan het verkeerde adres. Daags tevoren namelijk had Megawati in een ontmoeting met vier vooraanstaande leden van haar partij PDI-P laten doorschemeren dat zij geen bezwaar had tegen Akbars arrestatie.
"Megawati zei dat de procureur-generaal niet mag discrimineren bij het toepassen van de wet. Iedereen dient voor de wet gelijk te zijn", aldus Dwi Riya Latifa, een van de bezoekers en DPR-lid namens de PDI-P. Al eerder had Megawati laten weten de voorkeur te geven aan een strafproces boven een parlementair onderzoek met een politiek karakter.
Politieke analisten wijzen er overigens op dat Golkar, de tweede partij in het land en Megawati's belangrijkste coalitiepartner, zelf scheuren vertoont omdat de partij niet onverdeeld achter haar voorzitter staat. Golkar heeft bovendien een slechte reputatie als de partij die de autocratische president Soeharto meer dan drie decennia in het zadel hield. Wraakacties tegen de nog steeds populaire Megawati zouden daardoor als een boemerang kunnen werken.
Akbar Tandjung wordt ervan verdacht in 1999 als minister 40 miljard roepia's (rond 4,5 miljoen euro) te hebben laten verdwijnen. Het geld was afkomstig van het staatsbureau voor voedselvoorziening ('Bulog') en bestemd voor humanitaire hulp ten behoeve van de armen tijdens de crisis in dat jaar. Van het geld zouden hulppakketten worden gedistribueerd maar dat is nooit gebeurd. Twee medeverdachtenzijn eveneens in hechtenis genomen.