door Annemiek Paping AMSTERDAM - Middelbare scholieren die zich stelselmatig schuldig maken aan geweld, pesterijen en vernielingen op school zouden op een tuchtschool moeten worden heropgevoed. Verspreid over het land moeten 4 à 6 van deze speciale internaten worden ingesteld.
Bovendien zou er een landelijk meldpunt moeten komen waar scholieren wanpraktijken op school anoniem kunnen aankaarten.
Een voorstel hiertoe van het Leeuwardense VVD-raadslid Wyb Feddema en PvdA'er Jan van Olffen is door minister L. Hermans van Onderwijs 'omarmd'. Uit onvrede over de onveiligheid op onze scholen stelde het duo een stappenplan op met vergaande voorstellen om deze problematiek bij de wortel aan te pakken.
"De ministers Hermans en Van Boxtel van Grote Stedenbeleid toonden onlangs in persoonlijke gesprekken veel sympathie voor onze voorstellen", aldus Feddema. "Van Boxtel is zelfs bereid geld beschikbaar te stellen uit het potje voor het grotestedenbeleid voor bestrijding van geweld op scholen."
Wapens
Recent onderzoek wijst uit dat tussen de 10 en 15 procent van alle middelbare scholieren in ons land zich schuldig maakt aan geweld en pesten. Een op de vijf loopt rond met een steek- slag- of schietwapen. De sfeer is vaak bedreigend. Minder dan de helft van de jongeren voelt zich altijd veilig in en rond school.
"Geweld op school is aan de orde van de dag", weet Feddema. "Veel kinderen worden getreiterd, soms jarenlang. Het is niet een uniek probleem van Leeuwarden, het speelt in het hele land, soms wel erger dan hier."
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs wordt de laatste jaren veel aandacht besteed aan deze problematiek. "Provincies en gemeenten vormen samen met jeugdhulpverlening-instellingen, politie en justitie een netwerk waarin deze probleemleerlingen worden opgevangen. Het kan niet zo zijn dat de school daar alleen voor opdraait. Immers, een leerplichtige scholier kan niet zomaar worden verwijderd, ook al is hij of zij eigenlijk niet langer te handhaven".
Angst
Uit angst voor represailles durven kinderen vaak geen melding te maken van bedreiging of pesterijen. "Soms ook schaamt het slachtoffer zich, bijvoorbeeld als het om seksuele intimidaties gaat. En ook omstanders vinden het dikwijls moeilijk aangifte te doen. Een speciaal telefoonnummer voor anonieme meldingen zou dan de oplossing zijn".
Bij de start van de middelbare schoolcarrière zouden alle leerlingen een pestconvenant moeten ondertekenen als onderdeel van een schoolreglement. "Daarmee verplichten ze zich mede-leerlingen met rust te laten", vervolgt het VVD-raadslid. "Als ze een bepaalde grens overschrijden, volgen sancties. De meest vergaande is plaatsing in een internaat."
Ook de aanstelling van beveiligingsfunctionarissen maakt deel uit van het stappenplan van de Leeuwardense raadsleden, evenals de instelling van speciale zorgteams die zich bezighouden met leerlingen die het sociaal gezien moeilijk hebben. "Wij gaan uit van een aanpak op zeer jonge leeftijd", vervolgt Wyb Feddema. "Jongeren die op de lagere school afwijkend gedrag vertonen, krijgen gedurende hun hele schooltraject extra begeleiding. Bij de overgang naar de middelbare scholen moet ook hun dossier worden overgedragen zodat de leiding weet dat dit kind speciale aandacht nodig heeft". |