AMSTERDAM - Het kabinet gaat de vele tienduizenden bestuurders van bestelauto's die als gevolg van een fiscale bijtelling tegen fikse kosten of een ingewikkelde kilometeradministratie oplopen alsnog ontzien.
Staatssecretaris Bos (Financiën) heeft met zijn minister Zalm op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een forse versoepeling van de regels voor de bestelauto, die in het bedrijfsleven en de Tweede Kamer voor veel irritatie zorgen.

|
Minder fiscale rompslomp bij rijden in een bestelauto. (Foto: De Telegraaf)
|
Zalm zou bereid zijn een bedrag van tenminste 50 miljoen euro dat kan oplopen tot structureel ruim 100 miljoen euro uit te trekken voor de versoepeling, die dezer dagen met onder meer VNO/NCW en MKB Nederland zal worden doorgesproken.
Bos heeft de afgelopen weken hard getrokken aan een oplossing na een niet ophoudende stroom klachten en problemen vanuit het bedrijfsleven. Door de juridisch zeer complexe regeling is echter nog geen definitieve oplossing uitgewerkt.
Op dit moment lopen veel bestuurders van bestelauto's op tegen een bijtelling van 10% of zijn zij genoodzaakt een ingewikkelde kilometeradministratie bij te houden. Voor zogenaamde piket- en weekeinddiensten zijn onlangs wel versoepelingen doorgevoerd.
Financiën ziet in dat deze regeling niet goed werkt en voor veel rompslomp en kosten zorgt bij een groot aantal bestelbusbestuurders die hun voertuig niet of nauwelijks privé willen of kunnen gebruiken.
Waarschijnlijk zullen reeds op zeer korte termijn een aantal belangrijke knelpunten worden weggenomen, waarna in het later dit jaar te presenteren belastingplan voor 2003 een definitieve regeling wordt uitgewerkt. Kern is in ieder geval dat voor een structureel soepeler regeling wordt gekozen.
Bos bekijkt momenteel overigens ook de vele klachten die hij van 'gewone' lease-autorijders ontvangt, die tegen hogere lasten oplopen doordat sinds begin dit jaar een groot deel van het woon-werkverkeer als privé-kilometers wordt meegerekend.
Vooral lease-autorijders die vaak een vaste locatie bezoeken die niet hun vaste werkplek is botsen met de zogenaamde '40-dagenregeling', waardoor veel kilometers moeten worden bijgeteld met een hogere fiscale heffing tot gevolg.
Bos bekijkt nu of hij ook aan dit probleem iets kan doen, maar de bewindsman wordt daarbij belemmerd door de gelijke behandeling die vereist is met bezitters van een eigen auto.
De rechtsongelijkheid was immers vorig jaar de aanleiding woon-werk-kilometers boven 30 kilometer voor lease-autorijders als privé te beschouwen, waardoor het moeilijk is alsnog een versoepeling door te voeren. Mogelijk vindt de bewindsman in het belastingplan 2003 echter alsnog ruimte voor een oplossing.