FRANKFURT - ECB-president Duisenberg heeft gisteren fel uitgehaald naar de VS vanwege de aangekondigde importheffingen op staal. "Ik ben genegen te denken dat deze betreurenswaardige actie van de kant van de Amerikaanse regering om de eigen staalindustrie te beschermen, ook wel eens iets te maken kan hebben met de wisselkoers van de dollar zoals de Amerikaanse staalindustrie die graag ziet", aldus Duisenberg gisteren na afloop van het bestuursberaad van de ECB in Frankfurt.
De dollar is de laatste dagen al zwak tegenover de euro en de yen, een zwakkere dollarkoers is uiteraard nuttig voor het Amerikaanse bedrijfsleven dat dan makkelijker kan exporteren.

|
ECB-president Wim Duisenberg heeft gisteren de rente onveranderd gelaten. (Foto: EPA)
|
Overigens heeft de Europese Unie gisteren officieel een klacht ingediend bij de WTO in Geneve, de EU wordt gesteund door Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. Taiwan en Brazilië zeiden nog te zullen volgen.
De EU vraagt formeel om consultatie, de eerste stap die moet leiden tot arbitrage van de WTO en een vergelijk. Als Washington de heffingen niet intrekt wil de EU dat het Europese bedrijfsleven door de VS voor $3,8 miljard wordt gecompenseerd, ongeveer het bedrag dat Europese staalproducenten dreigen te verliezen door de Amerikaanse heffingen.
Het ECB-bestuur zag gisteren geen aanleiding iets te veranderen aan de rentevoet in de eurozone, die blijft op 3,25% onveranderd. Ook de Engelse centrale bank hield de rente gisteren al voor vier maanden achtereen op 4%. Volgens Duisenberg zal de inflatie in de loop van dit jaar onder de 2% zakken en zal aan het eind van het jaar weer een groeipercentage van tegen de 2,5% gehaald kunnen worden. Analisten denken dan ook dat de ECB de rente nog vele maanden onveranderd zal laten en dat pas tegen het eind van het jaar 0,25% stijging is te verwachten als de economie inderdaad aantrekt.
De laatste maal dat de ECB de rente veranderde was in november toen er een half procent van de tarieven afging om de gevolgen van de aanslagen in New York op te vangen. Duisenberg zei verder te hopen dat op de top volgende week van de Europese regeringsleiders in Barcelona er eindelijk stappen gezet worden om Europa meer concurrerend te maken zoals een liberalisering van de energiemarkt voor groot- en kleinverbruik, wat tot op heden wordt tegengehouden door Frankrijk.