AMSTERDAM - Opnieuw komt er een onderzoek of bouwconcern Hollandsche Beton Groep (HBG) zich wel aan de regels heeft gehouden. De Autoriteit Financiële Markten, de voormalige Stichting Toezicht Effectenverkeer, vraagt zich af of HBG niet eerder naar buiten had moeten komen met de mededeling dat het zich wil laten overnemen door het Spaanse Dragados.
|
HBG heeft overname mogelijk te laat gemeld. (Foto: PETER-VINCENT SCHULD/SCHULD)
|
Volgens de regels dient een openbaar bod, zoals Dragados op 5 februari op HBG uitbracht, 'onverwijld' naar buiten te komen, zodra besloten is het uit te brengen. Deze regel is bedoeld voor een 'gerechtvaardigde koersvorming'. Van die onverwijlde melding is echter niet nauwkeurig aangegeven wanneer die moet plaatsvinden. Voorafgaand aan de aankondiging van het bod kon Dragados echter twee weken lang de boeken van HBG doornemen. Heijmans mocht dat vorig jaar niet toen HBG aandrong op een hoger bod.
De toezichthouder zelf geeft geen commentaar zolang het onderzoek loopt. "Maar het onderzoek is er niet voor niets", aldus een woordvoerder.
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is blij dat de toezichthouder deze zaak heeft opgepikt. "Er wordt door bedrijven lichtvaardig omgegaan met de eisen die verband houden met fusieregels. Het is daardoor nog steeds een grijs gebied", zegt directeur Peter Paul de Vries. "Er is nooit scherpe controle geweest. Dat lijkt eindelijk te veranderen."
Toch geeft de VEB-directeur HBG ook een klein beetje krediet. "Het is rationeel te verklaren dat HBG niet eerder gemeld heeft dat het met Dragados in zee wil gaan. HBG wilde niet nog een keer een zeperd halen. Maar daarmee praat ik het niet goed. Koersgevoelige informatie moet onverwijld openbaar gemaakt worden."
HBG begrijpt niets van de door de toezichthouder aangekondigde onderzoek. "Ons is niet duidelijk gemaakt wáárom er een onderzoek is ingesteld", reageert een gebeten HBG-zegsman. "Wij hebben alle regels in acht genomen en heel zorgvuldig gehandeld. Dat maakt het onderzoek moeilijk te verteren." De HBG-zegsman ergert zich daarbij aan de geslotenheid van de toezichthouder. "Wij zouden wel eens willen weten hoe lang dit onderzoek gaat duren en wat er allemaal van HBG wordt verlangd. Maar daar geeft de Autoriteit Financiële Markten geen antwoord op. Dat levert onbegrip en ergernis op."
Het onderzoek van de financiële toezichthouder geeft bouwbedrijf Heijmans misschien wat extra ruimte om met een tegenbod te komen. Vooralsnog zijn er geen andere biedingen op HBG aangekondigd. Oorspronkelijk belager Boskalis heeft de handdoek in de ring gegooid en ziet af van een tegenbod. De Bossche concurrent heeft een tegenbod nog steeds in onderzoek, zegt woordvoerder Fons van Lith van Heijmans desgevraagd. "We zullen dat uiterlijk 18 maart bekendmaken."
In Spanje zal niet getreurd worden als de overname niet doorgaat. Daags na de aankondiging van de aankoop, reageerden de meeste Spaanse kranten kritisch op de plannen van Dragados. De bouwreus zou zijn risicoprofiel buitenproportioneel vergroten door de toegenomen internationale aanwezigheid. Met de overname van HBG betreedt Dragados de al jaren in problemen verkerende Duitse bouwmarkt en de laagrenderende markten in Nederland, Groot-Brittannië en de VS, aldus de zakenkrant Expansion. "Deze geografische expansie maakt het ook moeilijker om de onderneming te controleren, met name op het gebied van kostenbeheersing."
Dragados wil minimaal 95% van de aandelen in handen krijgen. Het biedt daarvoor €21,25 per aandeel.