De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Staalheffing VS treft vooral
productie Corus IJmuiden

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM/BRUSSEL - Corus voorziet een staalinvasie op de Europese markt. Het Brits/Nederlandse fusieconcern vreest dat staalbedrijven meer producten in Europa gaan slijten, nu de Amerikanen dinsdag een heffing van maximaal 30% op geïmporteerd staal hebben afgekondigd. Het concern verlangt tegenmaatregelen van Brussel. "Anti-dumping, vrijwaring; er moet iets gebeuren."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (500x344, 36kb)
.
De roep om 'onmiddellijke actie' richting de Europese Commissie is voor Corus geen loze kreet. Het kwakkelende concern (dat over de eerste helft van 2001 een verlies leed van ruim €300 miljoen) wordt door de Amerikaanse beschermingsmaatregelen, die per 1 april ingaan, stevig getroffen. "Al onze producten vallen het eerste jaar in het hoogste heffingstarief", bevestigt een woordvoerder, die verpakkingsstaal, verzinkt staal en koudgewalst staal als voorbeelden noemt.

Corus behaalt zo'n 12% van de omzet (aluminium en staal) in Amerika. De staalheffing treft circa 4% (750.000 ton) van de totale staalproductie van 18 miljoen ton. Vooral Corus-IJmuiden, het vroegere Hoogovens, wordt door de maatregel geraakt. Van de huidige Nederlandse productie valt 11% (circa 490.000 ton) onder de staalheffing. De overige 260.000 ton komt uit Britse fabrieken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Pascal Lamy (Foto: AP)
Wat de gevolgen voor de onderneming zullen zijn, kan Corus nog niet inschatten. "Het is moeilijk om te zeggen wat de schade is. We moeten nu eerst met onze klanten overleggen", aldus de zegsman. Het concern mag grote Amerikaanse bedrijven als Ford en Caterpillar tot zijn klanten rekenen. En deze zitten natuurlijk niet te wachten op mogelijke prijsverhogingen. In Europa komt de staalprijs bovendien verder onder druk te staan door het Amerikaanse invoerbesluit, zo is de brede verwachting. Naast Europese spelers als Arcelor en ThyssenKrupp zullen ook producenten in landen als Rusland en Zuid-Korea op zoek gaan naar alternatieve afzetgebieden. Corus, dat zichzelf door het dure Britse pond al deels uit de markt heeft geprijsd, vindt dan ook dat Brussel daartegen in actie moet komen. "Het is niet ondenkbaar dat de staalstromen gaan veranderen. Het zou zelfs kunnen dat de Amerikaanse bedrijven staal naar Europa gaan exporteren. Dat kan lastig voor ons worden. Maar de Europese staalindustrie is afhankelijk van de stappen die Brussel nu gaat nemen." Corus denkt naast anti-dumpingsmaatregelen aan vrijwaring tegen importbeperkende maatregelen.

Vauit Den Haag liet gisteren een boze minister Jorritsma (Economische Zaken) weten te overwegen om, net als Duitsland en Zweden, een klacht in te gaan dienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève.

Om te voorkomen dat Aziatische staalbedrijven hun producten noodgedwongen gaan dumpen op de Europese markt overweegt de minister een quotasysteem. "Zonder dat we onze grenzen helemaal dichtgooien voorkomt dit wel dat al het Aziatische staal hier naartoe komt."

De Europese Unie heeft inmiddels besloten bij de Verenigde Staten aan te dringen op compensatieorders voor de Europese industrie voor eenzelfde bedrag als waarmee de staalsector nu door de Amerikaanse heffing wordt bedreigd. Daarnaast stapt de Europese Commissie naar de WTO, maar er worden geen 'oog om oog, tand om tand'-tegenmaatregelen genomen.

Eurocommissaris Pascal Lamy (Buitenlandse Handel) zei gisteren in Brussel dat Europa het volgens de bestaande internationale regels en wetten gaan spelen. "Het is hier niet het Wilde Westen waar iedereen zomaar vanuit de heup schiet zoals de VS nu hebben gedaan." Volgens Lamy is er toch al sprake van een afnemende Europese staalexport naar de VS, terwijl Europa veel meer importeert. Tegenover 4 miljoen ton export naar de VS staat 23 ton import vanuit diverse landen. Alleen de VS en China importeren meer. Vooral Duitsland, Nederland, België, Frankrijk en Italië worden getroffen door de Amerikaanse maatregelen.

Het aantal handelsconflicten met de VS is door de staalvete verder opgelopen. Het gaat van bananen tot hormoonvlees en genetisch gemodificeerd voedsel, maar de nieuwste staaloorlog lijkt het ernstigste conflict te worden. Recent won de EU een zaak tegen de VS bij de WTO, die oordeelde dat de Amerikaanse overheid inderdaad illegale exportsubsidies (via de fiscale weg) toekende aan het exporterende Amerikaanse bedrijfsleven. Hierdoor zou Europa voor $4 miljard aan tegenmaatregelen kunnen nemen.

In april wordt het definitieve bedrag bekend.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.