De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Foto's dode Rachel
als afschrikmiddel

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Rachel Whitear ...overdosis... (Foto: EPA)
door Willem Kool LONDEN - Een video van twintig minuten en enkele losse foto's van de 21-jarige aan heroïne overleden Rachel Whitear hebben in Groot-Brittannië de discussie losgemaakt of schokkende beelden helpen om jongeren van de harddrugs af te houden. De ouders van Rachel geloven daar heilig in. Foto's van Rachels levenloze kapotgeprikte lichaam, dat door het vele gebruik van harddrugs donker verkleurd was, werden door haar ouders als waarschuwing tegen drugsgebruik nationaal en internationaal aan de media verspreid. Heel Groot-Brittannië nam er het afgelopen weekeinde met afschuw kennis van.

Rachels moeder, Pauline Holcroft: "Wij weten dat de foto's smakeloos zijn, maar zij vormen slechts een onderdeel, weliswaar belangrijk, van de educatieve video. De reacties van ouders zijn geweldig. Praktisch honderd procent van de kinderen zei dat zij dit hun familie niet konden aandoen."

De video wordt naar elke middelbare school in het graafschap Herefordshire gestuurd; de onderwijsautoriteiten vinden de beelden effectief omdat ze het stereotype beeld van een 'gelukkige' drugsgebruiker doorprikken. Het zijn geen kinderen die gelukkig en gezond zijn, maar juist eenzame mensen die hun lichaam verminken, is het argument om de video te vertonen.

De film laat aanvankelijk een gelukkige Rachel zien, die opgroeit in een beschermd middenklasse milieu, totdat ze via een vriendje op de universiteit aan de heroïne verslaafd raakt. Ze gaat zienderogen achteruit, stopt met haar studie en wordt na een overdosis dood aangetroffen.

Paul Betts, wiens dochter Leah op de intensive care belandde na het nemen van een xtc-pil, confronteerde meer dan 2 miljoen scholieren op 3200 scholen met de beelden en is ervan overtuigd dat de boodschap begrepen wordt.

Maar de liefdadigheidsinstelling Drugscope zegt het tegendeel: "Wij zien geen terugval in drugsgebruikers". Het aantal xtc-gebruikers tussen de 16- en 29-jarigen nam van negen procent in 1996 toe tot twaalf procent in 2000. Het heroïnegebruik verdubbelde tot twee procent. Stierven er in 1993 nog 864 mensen aan drugs, in 2000 was het aantal drugsdoden opgelopen naar 1662.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.