De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Honderden strijders
Al-Qaeda gedood

Van onze verslaggever

   
 

KABOEL - In het afgelopen weekeinde begonnen grondoffensief in de besneeuwde bergen bij Shahikot in de oostelijke Afghaanse provincie Paktia zijn inmiddels enige honderden strijders van Al-Qaeda en de Taliban gedood. Dit meldde gisteren de Amerikaanse commandant, generaal Frank Hagenbeck, op de Afghaanse luchtmachtbasis Bagram bij Kaboel.

Hagenbeck schatte het aantal tegenstanders op 600 tot 700. Volgens de Amerikaanse generaal is daarvan inmiddels de helft gesneuveld in de grottencomplexen van de Arma-bergen bij de stad Gardez.

De strijd woedt nog steeds. Afghaanse commandanten hebben op verzoek van de Amerikanen, die de operatie leiden, nieuwe troepen aangevoerd. Ook worden binnenkort meer dan tien Amerikaanse gevechtshelikopters van de types AH-64 Apache en AH-1 Cobra in het gebied ingezet. Er zouden nu 5.000 Afghaanse en Amerikaanse grondtroepen bij Gardez zijn. Al-Qaeda en de Taliban zouden ondanks deze enorme aanwezigheid toch meer strijders weten aan te voeren. Tot nu toe zijn bij de operatie acht Amerikanen en vier Afghanen omgekomen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Premier Hamid Karzai. (Foto: AP)
Volgens Amerikaanse geheime diensten is er een complot ontdekt in Kaboel. Aanhangers van Al-Qaeda zouden een serie bomaanslagen hebben willen uitvoeren tegen westerse doelen en de Afghaanse interim-regering van premier Hamid Karzai. De internationale vredesmacht, die in Kaboel en omgeving is gestationeerd, heeft gisteren journalisten gewaarschuwd voor mogelijke plannen van Al-Qaeda of Taliban om hen te ontvoeren.

De New York Times meldde gisteren dat Amerikaanse functionarissen e-mails hebben onderschept die er op zouden duiden dat leden van Al-Qaeda zich in Pakistan proberen te hergroeperen. Ze zouden zich nabij de grens met Afghanistan en zelfs in Kashmir schuil willen houden.

Hamid Karzai kreeg gisteren van de voornaamste regionale commandanten de verzekering dat zij zullen meewerken aan het oprichten van een nationaal leger. De regionale krijgsheren hebben de macht in het land. Alleen in Kaboel heeft Karzai het voor het zeggen. Voor de stabiliteit van een toekomstig democratisch Afghanistan is de belofte van gisteren van de krijgsheren van groot belang.

Onder de krijgsheren bevonden zich ook de machtige Ismail Khan uit Herat en Abdul Rashid Dostum uit Mazar-i-Sharif. Beiden hebben tot nu toe weinig steun verleend aan de interim-regering. Gisteren beloofden beiden de regering te zullen steunen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.