KABOEL - In het afgelopen weekeinde begonnen grondoffensief in de besneeuwde bergen bij Shahikot in de oostelijke Afghaanse provincie Paktia zijn inmiddels enige honderden strijders van Al-Qaeda en de Taliban gedood. Dit meldde gisteren de Amerikaanse commandant, generaal Frank Hagenbeck, op de Afghaanse luchtmachtbasis Bagram bij Kaboel.
Hagenbeck schatte het aantal tegenstanders op 600 tot 700. Volgens de Amerikaanse generaal is daarvan inmiddels de helft gesneuveld in de grottencomplexen van de Arma-bergen bij de stad Gardez.
De strijd woedt nog steeds. Afghaanse commandanten hebben op verzoek van de Amerikanen, die de operatie leiden, nieuwe troepen aangevoerd. Ook worden binnenkort meer dan tien Amerikaanse gevechtshelikopters van de types AH-64 Apache en AH-1 Cobra in het gebied ingezet. Er zouden nu 5.000 Afghaanse en Amerikaanse grondtroepen bij Gardez zijn. Al-Qaeda en de Taliban zouden ondanks deze enorme aanwezigheid toch meer strijders weten aan te voeren. Tot nu toe zijn bij de operatie acht Amerikanen en vier Afghanen omgekomen.
|
Premier Hamid Karzai. (Foto: AP)
|
Volgens Amerikaanse geheime diensten is er een complot ontdekt in Kaboel. Aanhangers van Al-Qaeda zouden een serie bomaanslagen hebben willen uitvoeren tegen westerse doelen en de Afghaanse interim-regering van premier Hamid Karzai. De internationale vredesmacht, die in Kaboel en omgeving is gestationeerd, heeft gisteren journalisten gewaarschuwd voor mogelijke plannen van Al-Qaeda of Taliban om hen te ontvoeren.
De New York Times meldde gisteren dat Amerikaanse functionarissen e-mails hebben onderschept die er op zouden duiden dat leden van Al-Qaeda zich in Pakistan proberen te hergroeperen. Ze zouden zich nabij de grens met Afghanistan en zelfs in Kashmir schuil willen houden.
Hamid Karzai kreeg gisteren van de voornaamste regionale commandanten de verzekering dat zij zullen meewerken aan het oprichten van een nationaal leger. De regionale krijgsheren hebben de macht in het land. Alleen in Kaboel heeft Karzai het voor het zeggen. Voor de stabiliteit van een toekomstig democratisch Afghanistan is de belofte van gisteren van de krijgsheren van groot belang.
Onder de krijgsheren bevonden zich ook de machtige Ismail Khan uit Herat en Abdul Rashid Dostum uit Mazar-i-Sharif. Beiden hebben tot nu toe weinig steun verleend aan de interim-regering. Gisteren beloofden beiden de regering te zullen steunen.