HILVERSUM - De kiezer lijkt uitgekeken op Leefbaar Hilversum. Ondanks het succes van de lokale partijen heeft deze partij een pijnlijke nederlaag geleden. De grootste fractie van de omroepstad verloor 5 van haar 14 zetels, maar blijft wel de grootste fractie. Lijsttrekker Jan Nagel, tevens boegbeeld van Leefbaar Nederland, erkende zijn nederlaag.
|
Lijsttrekker Jan Nagel staat teleurgsteld naast een verslaggever van de regionale tv.
|
"Dit is een duidelijke nederlaag. Een teruggang van eenderde. Dit betekent dat ik niet meer terugkeer als wethouder", aldus Nagel, die wel raadslid blijft. De kans is wel groot dat hij zich nu beschikbaar stelt als kandidaat voor de Tweede-Kamerverkiezingen voor Leefbaar Nederland.
Nagel wijt het verlies van zijn partij aan de moeilijke beslissingen die hij in Hilversum moest nemen.
Winst was er in Hilversum voor CDA, VVD, D66 en GroenLinks. Opvallend was ook dat de PvdA opnieuw in Hilversum verloor.
De PvdA heeft ook in Groningen een dramatische nederlaag geleden. De socialisten hebben een kwart van de aanhang verloren en zijn teruggevallen van 13 naar 9 zegels, een historisch dieptepunt. Desondanks blijft de PvdA de grootste partij. Grote winnaar in de Martinistad is de Stadspartij, die van niets met twee zetels in de raad komt. Ook Student en Stad wint een zetel. GroenLinks, SP en CDA boekten alledrie een raadszetel winst en hebben nu respectievelijk 6, 5 en 5 zetels. VVD en ChristenUnie bleven steken op 6 en 2 zetels. D66 werd gehalveerd tot twee zetels.
In de hal van het Maastrichtse gemeentehuis klonk gisteravond gejuich en gejammer toen de uitslagen binnendruppelden. Leefbaar Mestreech komt met zo'n 8% van de stemmen in één klap op drie zetels. Het CDA, met de huidige 12 zetels de grootste partij in Maastricht, bleef redelijk stabiel. GroenLinks komt op vijf zetels (plus twee). Grootste verliezer was de PvdA die vermoedelijk twee zetels inlevert.
In de lichtstad kwam Leefbaar Eindhoven uit het niets op negen zetels en werd daarmee net zo groot als PvdA en CDA.
In Den Bosch blijft Rosmalens Belang de grootste partij met 6 zetels. De PvdA verliest een zetel en komt op 4. "Teleurstellend", aldus een PvdA-woordvoerder. "We hadden gerekend op een extra zetel. Nu zijn we er een kwijt." De VVD blijft zijn huidige 5 zetels behouden. Ook GroenLinks, dat samen met Rosmalens Belang, PvdA, VVD en CDA deel uitmaakt van de coalitie, wint een zetel. De opkomst in de Brabantse hoofdstad lag op 52,71 %.
In de Tilburgse gemeenteraad blijft het CDA blijft de grootste partij met hun negen zetels. De PvdA wint 1 zetel en komt op 8. De VVD blijft gelijk.