door René Steenhorst DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg is ernstig bezorgd over uitlatingen van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP). Zij vreest dat de vereniging tienduizenden ouders in gewetensnood brengt bij de afweging om hun kinderen wel of niet te laten vaccineren tegen een infectie met de meningokokken-C-bacterie.
De NVKP, een kleine vrijwilligersorganisatie uitte eerder deze week openlijk forse kritiek op de omvang en de snelheid waarmee in de komende maanden in Nederland, op gezag van minister Borst (Volksgezondheid), zo'n 3,5 miljoen kinderen en jongeren tot 19 jaar worden ingëent tegen een infectie met de nekkramp-bacterie.
De Inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid, prof. dr. J.H. Kingma, zegt zich "grote zorgen" te maken over de invloed die groeperingen als de NVKP zouden kunnen hebben op de algehele vaccinatiegraad tegen infectieziekten in Nederland: "Die is nu 97 procent. Dat is prima", stelt Kingma. "Maar wanneer die lager zou worden, en dat dreigt onder invloed van groeperingen in de samenleving zoals die 'kritische prikkers', dan kan er een situatie ontstaan waarbij de volksgezondheid direct in gevaar komt."
Bijwerkingen
De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken beweerde deze week in De Telegraaf onder meer dat Nederlandse gezondheidsautoriteiten doelbewust feiten achterhouden over bijvoorbeeld ernstige bijwerkingen na vaccinatie tegen meningokokken-type C, één van de veroorzakers van nekkramp.
Kingma: "De uitlatingen van woordvoerders van deze club zijn niet gestoeld op enige kennis. Dat is buitengewoon gevaarlijk, zeker bij een gevoelige materie als deze, waarbij veel ouders zich toch al zoveel zorgen maken. Er is in Groot-Brittannië na een grootscheepse vaccinatie daar inderdaad een aantal bijwerkingen waargenomen, maar zeker geen ernstige zoals de NVKP beweert. Ook van overlijdensgevallen is ons werkelijk niets bekend. En wij onderhouden toch intensieve contacten met de deskundigen daar."
De Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt het evenwel nog te vroeg te vinden voor maatregelen tegen de vereniging: "We volgen ze wél op de voet", zegt Kingma, "en als er aanleiding toe bestaat, als wij bijvoorbeeld kunnen aantonen dat zij ouders in verwarring brengen, hen met hun informatie misleiden en afhouden van vaccinatie, dan zullen we als Inspectie niet schromen stappen te ondernemen. Maar voorlopig blijft het bij een ernstige waarschuwing."
Volgens inspecteur-generaal Kingma heeft de meningokokken-C-bacterie in de afgelopen maanden in Nederland een steeds zorgelijker aandeel gekregen in het aantal besmettingsgevallen: "Een jaar geleden vormde de C-bacterie 20 procent van alle meningokokken-infecties. Sinds november van het afgelopen jaar is dat percentage plotseling gestegen tot zo'n 50 procent. Met andere woorden: er is steeds meer reden ontstaan om tot grootscheepse vaccinatie over te gaan. Inenting heeft dus écht zin." |