ROTTERDAM - Pim Fortuyn heeft een politieke aardverschuiving teweeggebracht. De zegetocht van de Rotterdammer begon gisteravond in de Maasstad, waar meer dan een op de drie Rotterdammers op hem stemde. Ook de landelijke opmars van de voormalige lijsttrekker van Leefbaar Nederland is definitief een feit.
|
. (Foto: ANP)
|
Zijn partij Leefbaar Rotterdam kwam gisteren in één klap met 17 zetels in de gemeenteraad. De partij is daarmee direct de grootste fractie en vaagde de concurrentie in een klap weg.
De PvdA bleef in Rotterdam steken op 11 zetels (was 15), de VVD op 4 (was 9), het CDA op 5 (was 6) en de SP op 1 (was 4). Ook GroenLinks, D66 en Stadspartij verloren. JOOP verdween uit de raad.
"Ik had dit niet verwacht," aldus Fortuyn, die nuchter bleef onder het grote succes in Rotterdam. "We zijn ervoor gegaan. Maar ik voel een grote en zware verantwoordelijkheid. Maar ik zal het vertrouwen niet beschamen."
Fortuyn lijkt niet meer te stoppen en wil op 15 mei het succes evenaren bij de Tweede Kamerverkiezingen: "Ik ervaar dit als een opdracht in mijn leven."
|
.
|
Totale verslagenheid was er vannacht bij de overige lijsttrekkers van de andere grote partijen bij het NOS-televisiedebat. Melkert, Dijkstal, De Graaf en Rosenmöller zaten beteuterd te kijken met Fortuyn aan tafel. "Dit is de avond van Pim Fortuyn," concludeerde CDA-voorman Balkenende.
Vooral PvdA-lijsttrekker Melkert was zichtbaar ongelukkig met de aanwezigheid van Fortuyn.
"Het is schokkend dat je zonder duidelijk programma zoveel stemmen kan krijgen", zei PvdA-leider Melkert.
"Het legt een grote verantwoordelijkheid bij Fortuyn om uit te leggen wat hij nu eigenlijk wil, want uit die 26 puntjes op zijn website kan ik dat niet opmaken."
"Ik hoop dat u in de toekomst wat ontdooit," beet Fortuyn de PvdA-voorman toe. "Melkert doet wat chagrijnig en heeft moeite om me aan te kijken."
Direct na het bekend worden van de spectaculaire overwinning van Fortuyn barstte in het Rotterdamse stadhuis een compleet publiciteitscircus los. Cameraploegen stortten zich als sprinkhanen op de politieke goudhaan.
Centraal daarbij stond de vraag, of Fortuyn ook wethouder wordt in Rotterdam.
Zijn antwoord was daarop klip en klaar: "Nee, ik heb ook een landelijke lijst en die heeft voorrang".
Fortuyn heeft inmiddels een kandidatenlijst met 30 kandidaat-Kamerleden, onder wie medisch specialisten, juristen en ook een hoofdinspecteur van politie. De Rotterdammer wil geen 'overlopers' van Leefbaar Nederland op zijn lijst. "Ik wil geen mensen die alleen maar uit zijn op een baantje," aldus Fortuyn.
Over de aanstaande coalitiebesprekingen voor het college van B. en W. in Rotterdam zei hij: "PvdA en CDA hebben de afgelopen weken gezegd, dat ze niet met ons willen praten. Maar ik denk, dat ze nu - ziende de verkiezingsuitslag - zeker serieus met ons in gesprek zullen willen gaan. Als wij wethouders mogen leveren, dan beloof ik dat we met zware kandidaten zullen komen".
Volgens Fortuyn is het een goede zaak, dat er 'eindelijk' een eind was gekomen aan de "alleenheerschappij" van de PvdA in Rotterdam. "Het is niet verkeerd, dat nu ook eens andere mensen aan de macht komen".
De Rotterdamse politici zijn totaal uit het lood geslagen. "Dit is haast niet te dragen. Ik ben de helft van mijn zetels kwijt. Ik ben de helft kwijt van wat ik had! Ik heb geen flauw idee wat de gevolgen zullen zijn", zei een verbijsterde VVD-wethouder N. Janssens.
PvdA-lijsttrekker (en wethouder) mevrouw E. Kuijper gaf met veel drama toe, dat haar partij nooit had gerekend op zo veel winst voor Leefbaar Rotterdam. "Dramatisch!", was haar commentaar.
Wethouder Sj. van der Tak (CDA) omschreef het succes van Leefbaar Rotterdam als 'een explosie van onvrede onder de kiezers'.
Burgemeester mr. I. Opstelten sprak van een 'enorme politieke shock'. Hij vond dat Leefbaar Rotterdam als grootste fractie nu snel het voortouw moet nemen in de komende coalitieonderhandelingen voor een nieuw college van b. en w.
De voormalige Rotterdamse burgemeester Peper vindt het begrijpelijk dat Fortuyn een spectaculair succes boekt. "De daadkracht van Rotterdam is weg. In dat gat is Fortuyn gesprongen," aldus Peper. "Dit is revolutionair. Dit is een ongekende overwinning."
De Rotterdamse Leefbaar-lijsttrekker moest overigens eerder op de dag zijn stem onder politie-escorte uitbrengen. Er waren bij de plaatselijke politie aanwijzingen binnengekomen, dat Fortuyn door kwaadwilligen belaagd zou worden als hij op de verkiezingsdag zijn huis zou verlaten om te gaan stemmen. Ook zou er bij Fortuyns stembureau, in de oude wijk Middelland, een vijandig 'ontvangstcomité' staan.
Op beide locaties waren inderdaad enkele demonstranten aanwezig.