De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Water, water en nog eens water
   
 

KUALA LUMPUR - Piet Hein Kolkman (60) heeft zijn ogen niet in zijn zak. Op de rustdag van het Nederlands hockeyelftal loopt de dokter als een badmeester in korte broek langs het zwembad van het immense Concordehotel, waar de spelers zich op stretchers verdiepen in de zojuist gearriveerde Nederlandse kranten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 22kb)
Dokter Kolkman (r) houdt de waterhuishouding van de internationals nauwgezet in de gaten. (Foto: ANP)
Manager Patrick Appels kreeg een telefoontje dat hij zojuist vader was geworden en Marten Eikelboom wordt behandeld aan zijn hamstringblessure, maar het is vrijwel zeker dat hij vandaag in de allesbeslissende en laatste poulewedstrijd van Nederland tegen Zuid-Afrika niet van de partij kan zijn.

Kolkman kwam vorig jaar in september bij de groep en heeft in een half jaar tijd bijna alles zien veranderen. Zegt: "In het begin trof ik een groep aan van verwende en te dikke jongens. Diezelfde groep bestaat nu uit goed getrainde atleten, die gezellig met elkaar omgaan. De positieve uitstraling van coach Joost Bellaart is debet aan die ontwikkelingen."

Ofschoon de gepensioneerde gynaecoloog uit Wassenaar straks alles nog eens rustig wil evalueren, kan hij nu wel al stellen dat dit wereldkampioenschap een heuse slijtageslag is. "Het is een loodzwaar toernooi met te veel wedstrijden in een te korte periode. Je moet als arts vreselijk alert zijn op wat, wanneer en hoeveel water de jongens drinken; daarnaast moet je goed luisteren naar wat de spelers zelfs aangeven. Ze drinken voor en tijdens een wedstrijd zo'n vier à vijf liter water. We hebben rijen flessen altijd klaar staan met hun nummer erop en in de bus op weg naar het stadion beginnen ze al te drinken. Naarmate dit toernooi vordert, neemt de kans op ongemakken toe en ik ben er zeker van dat wie de langste adem heeft straks ook de beste zal zijn."

Kolkman heeft zich voor de reis nauwkeurig verdiept in voeding en vochtverlies. Hij sprak met vele specialisten over mensen die uitgedroogd zijn, over diarree en over voedsel. Hij schreef er zelfs een boekje over. De in Indonesië geboren arts verzamelde in de bibliotheek veel literatuur over het onderwerp en kwam dus beslagen ten ijs.

"Op de eerste reis die we maakten, ben ik langs de borden van de jongens gegaan wat ze wel en niet mochten eten. Maar deze kerels houden zich perfect aan de adviezen. Het is een zeer gedisciplineerde groep en dat maakt het er voor mij alleen maar makkelijker op. Toch moet je vreselijk alert zijn. Veel water en koolhydraten en geen hamburgers, patat, vet vlees en chocola. Daar zitten te veel vetten in die worden opgeslagen in de weefsels."

De 'doc' noemt de periode waarin Oranje nu is verzeild geraakt prettig. Zegt: "Er breekt nu een tijd aan waarin ze steeds na een wedstrijd een rustdag hebben. En zo hoort het eigenlijk ook, want het afgelopen weekeinde, met twee wedstrijden achter elkaar tegen Pakistan en Duitsland, dat is absoluut te veel van het goede. Je ziet dat goed getrainde spelers snel herstellen, maar toch nemen de krachten af. Ik geloof dan ook niet dat een speler aan het eind van dit toernooi net zo fit is als aan het begin. Als je iedere dag conditietests zou doen, dan zou je merken dat het langzaam minder wordt."

Vandaag zal Oranje plaatselijke tijd (16.00 uur) weer alles uit de kast moeten halen.

Alleen bij winst op Zuid-Afrika zijn de halve finales bereikt en zeker is alleen dat het op dat tijdstip weer ongelooflijk heet zal zijn.

Uitslagen, groep B, zesde speelronde: Maleisië - Cuba 4-2 (3-2), Japan - Engeland 2-1 (2-0), India - Polen 4-1 (3-1), Australië - Zuid-Korea 4-2 (2-1). Stand: 1. Australië 6-18 (24-3), 2. Zuid-Korea 6-15 (20-9), 3. Maleisië 6-12 (12-11), 4. Engeland 6-9 (13-7), 5. India 6-7 (15-11), 6. Japan 6-7 (6-13), 7. Polen 6-3 (7-17), 8. Cuba 6-0 (5-31). Australië naar halve finales.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.