De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Nieuw stadion GA Eagles houdt symboliek in ere
   
 

DEVENTER - De spiedende blik van de adelaar is in Deventer verbonden met de plaatselijke voetbaltrots. Het bijna honderd jaar geleden opgerichte Go Ahead gaat immers al sinds 1971 door het leven als Go Ahead Eagles, terwijl de met een ouderwetse voetbalsfeer behepte thuisbasis sinds dat jaar de naam Adelaarshorst draagt. Het klassieke stadion heeft zijn langste tijd gehad, want de nieuwbouwplannen van GA Eagles voorzien in een nieuwe huisvesting medio 2004 of 2005. Daarmee zal echter de symboliek van de adelaar in het Deventerse voetbal niet verloren gaan.

De van oorsprong Amerikaanse architect Gerry Meagher van het bureau Alynia heeft bij het ontwerp van het stadion, dat net voor het weekeinde werd gepresenteerd, het oog van de adelaar als uitgangspunt genomen. Met het nodige inlevingsvermogen is in de vorm van de bijgebouwen, die een commercieel doeleinde krijgen, de omtrek van een roofvogeloog te ontdekken, terwijl het veld in de optiek van Meagher de iris en de middencirkel de pupil moet verbeelden. De pleinen aan weerszijden van het stadion worden door Meagher gezien als het oogwit.

De Amerikaan is al elf jaar in Nederland werkzaam en was betrokken bij het ontwerp van de nieuwe stadions in Heerenveen (Abe Lenstra-stadion), Arnhem (Gelredome) en Enschede (Arke-stadion). Een andere creatie van Meagher is het stadion van het Franse Nancy, waarvoor hij de opdracht via een Europese ontwerperswedstrijd binnensleepte. De totale kosten van de stadionnieuwbouw, waarvoor in Deventer al jarenlang plannen zijn gemaakt, bedraagt 11,3 miljoen euro. De gemeente draagt daar 6 miljoen euro aan bij en speelt een belangrijke rol door de uitwisseling van gronden. De gemeente stelt de grond langs de snelweg beschikbaar voor de stadionplannen, terwijl de huidige locatie aan de Vetkampstraat door de gemeente in ontwikkeling wordt gebracht. De rest van de gelden moet bijeengebracht worden door participerende bedrijven en GA Eagles zelf, dat bepaalde onderdelen van het project in ontwikkeling gaat nemen.

In de commerciële ruimten van het stadion wordt plaats geboden aan onder meer een hotel annex wegrestaurant, kantoren, een crèche en een fitnesscentrum. De nieuwe voetbaltempel gaat plaats bieden aan 10.000 bezoekers, krijgt geen hekken, maar wel dichtgebouwde hoeken, terwijl de supporters dicht op het veld zullen zitten.

"Voor ons is het heel belangrijk dat het een voetbalsatdion pur sang wordt, waarbij de commercie geen afbreuk doet aan de specifieke voetbalsfeer", aldus Vreijsen.

Onder het veld komt een parkeergarage te liggen, waarvan de opbrengsten naar GA Eagles toe zullen vloeien. Omdat in de Deventer binnenstad parkeerproblemen zijn en met het oog op de vestiging van bedrijven in de kantoorpanden rondom het stadion verwacht de club de parkeerkelder ook buiten wedstrijddagen te kunnen benutten. Bovendien heeft GA Eagles een belang van 50 procent in een onroerendgoedmaatschappij, die de overige commerciële ruimten gaat exploiteren. Bouwonderneming Van Wijnen Groep tekent voor de overige 50 procent.

Het onlangs opgerichte investeringsfonds van GA Eagles heeft in een week tijd al ruim 431.000 euro opgeleverd. De maximale inleg bedraagt ruim 1,36 miljoen euro, maar de club uit de Gouden Gids Divisie houdt eenderde deel van de aandelen in eigen beheer. De opbrengst wordt aangewend voor de jeugdopleiding van GA Eagles.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.