De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vakbonden willen kaarten toekomst Vopak op tafel

Van een onzer verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - De vakbonden willen inzicht in de toekomstplannen van Vopak. Volgens de bonden, in deze aangevoerd door CNV Havens, wordt het werknemersbelang "ernstig tekort" gedaan, nu het tankopslag- en chemische distributieconcern zich opmaakt voor een koerswijziging zonder dat het eigen personeel en de bonden worden ingelicht. "Alles wijst erop dat er nieuwe reorganisaties en verkopen van tankopslag aan zitten te komen."

Vopak meldde vorige week bij de presentatie van de jaarcijfers zich te buigen over een strategische heroriëntatie, waarbij "geen enkele optie" is uitgesloten. Details wilde de raad van bestuur, aangevoerd door de nieuwe topman Gary Pruitt, toen niet geven. Desalniettemin had de buitenwacht aan de mededeling genoeg; de verwachting is dat de Rotterdammers de tankopslagactiviteiten verkopen. Ook staken speculaties over een bod van grootaandeelhouder HAL de kop op.

Volgens CNV-vakgroepsbestuurder Gerard Molenkamp zinspeelt Vopak eveneens op reorganisaties. Hij baseert dat op de mededeling van de concerntop dat er een onderzoek naar de synergie van de twee kernactiviteiten is geweest. "We zien hier nu van alles gebeuren zonder dat wij weten waar het echt om draait. Iedereen begint zich ongerust te maken. Vopak moet oppassen dat het zich niet in de voet schiet."

Met dat laatste lijkt het CNV te duiden op mogelijk verzet vanuit werknemerskringen tegen nieuwe saneringsplannen. "De laatste twee jaar heeft Vopak veel gereorganiseerd, dan wel gekocht of verkocht. De opbrengsten daarvan werden veelal gesluisd naar de chemische bedrijfstak", zo legt Molenkamp uit. Volgens hem moet de tankopslagdivisie zelfs veelvuldig het onderspit delven om "de chemietak op de been te houden". "Pakhoed voert hier nog steeds de boventoon", oordeelt de vakbondsman.

De Rotterdamse rivalen Pakhoed en van Ommeren fuseerden in 1999 tot Vopak. De eerste was vooral sterk in de chemische distributie, de tweede in tankopslag. De kracht van de bundeling kwam evenwel nooit uit de verf. Over 2001 duikelde de winst zelfs met 78% naar €35,6 miljoen.

FNV Bondgenoten is evenmin te spreken over de opstelling van de Vopak-top. "Wij willen op zeer korte termijn duidelijkheid", aldus bestuurder Niek Stam. "Het is onzin over een nieuwe cao te gaan praten als je niet weet hoe de toekomst eruit ziet." Dat cao-overleg tussen bonden en Vopak vindt komende donderdag plaats.

Vopak zegt in een reactie niet op de aantijgingen te willen ingaan. "Het is allemaal naar aanleiding van speculaties in de krant", stelt een woordvoerder. "Op dit moment valt er gewoon niet meer te zeggen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.