De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  UPC ontsnapt voor drie maanden aan surseance

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Kabelbedrijf UPC krijgt van de banken tot 3 juni van dit jaar de mogelijkheid om zijn financiële huishouding op orde te krijgen. Met die adempauze ontsnapt UPC aan uitstel van betaling. Het bedrijf had uiterlijk gisteren een regeling moeten treffen met de banken.

Eén jaar geleden beloofde de directie van het bedrijf nog de hemel. Maar het werd de hel. "Er is niets van de beloftes waargemaakt", reageert een kwade analist. Dat de directie daarbij blijft zitten, wekt volgens hem de schijn dat de UPC-directie alleen de belangen van Liberty Media worden gediend. En niet die van aandeelhouders dus.

UPC heeft een rentebetaling van €113 miljoen opgeschort. Die betaling aan obligatiehouders had aanvankelijk gisteren plaats moeten vinden, maar het bedrijf heeft weinig geld. En het lijkt er niet op dat dat er snel is. UPC start onderhandelingen met de obligatiehouders om tot een oplossing te komen. Een geluk voor UPC lijkt daarbij dat de meeste obligatiehouders hun verlies echter al genomen zouden hebben.

Een groter probleem is de kredietlijn bij de banken. De banken hebben het recht om het krediet van €4 milijard op te eisen als UPC de rente niet kon betalen. Van het krediet van €4 miljard heeft UPC al €3,2 miljard opgenomen.

UPC wil zijn financiën op orde krijgen. Begin vorige maand maakte UPC al bekend zijn torenhoge schuld om te willen zetten in aandelen. Het gaat ruwweg om €6 miljard aan obligaties en €1,5 miljard aan converteerbare preferente aandelen.

De financiële wereld laat het allemaal koud. De meeste analisten halen hun schouders inmiddels op over UPC. "Tja, wat moeten we er mee", zegt Philip Scholte van Effectenbank Stroeve. "De handdoek ligt in de ring. Je zou als bank wel gek zijn om je klanten het advies te geven om in UPC te beleggen. Bijna niemand volgt het nog. De handel is zeer speculatief."

Of UPC er in slaagt om binnen drie maanden orde op zaken te stellen? Daar gelooft bijna geen enkele analist meer in. "Wie zegt dat ze over drie maanden niet weer een nieuwe deal met de banken sluiten?" suggereert de één. "Ik denk dat Malone een plan heeft om ook de banken een poot uit te draaien", denkt een ander. Liberty zou niet voor niks de overname van UPC in Duitsland af hebben laten ketsen. "Daarmee kunnen ze mogelijk de banken onder druk zetten."

Scholte: "Het is redelijk dramatisch wat er het afgelopen jaar bij dat bedrijf is gebeurd. UPC kan zijn rente niet meer betalen en operationeel staat er nog helemaal niets. De digitale settopdoosjes, één jaar geleden nog het hart van de strategie van het kabelbedrijf, liggen te verstoffen in de magazijnen. De kabelaar stevent momenteel af op een pseudo-faillissement."

Volgens de Stroeve-analist moet het omzetten van schuld in aandelen de komende drie maanden de hoogste prioriteit krijgen van het UPC-bestuur. "Het zou al heel wat schelen als ze van die rentelasten afkomen. Misschien dat er dan nog iets te redden valt." Want het bedrijf als geheel is volgens hem niet meer van de ondergang te redden.

Analist Bert Siebrand van SNS Securities vindt dat de beurs nu maar eens zijn tanden moet laten zien. "Euronext moet een onderzoek à la Enron instellen. Er zijn parallellen genoeg met het Amerikaanse energiebedrijf." De top van UPC zou naar zijn mening onder ede gehoord moeten worden. "Het is voor beleggers zo'n ondoorzichtig bedrijf. Niemand kan het meer volgen. Daar moeten ze de vinger eens achter krijgen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.