De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Rabobank zou verzekeraar aan het wankelen brengen

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het Nijmeegse assurantiebedrijf Hakenberg dreigt om te vallen doordat een Duitse verzekeraar, de enige toeleverancier van het bedrijf, zich plotseling van de Nederlandse markt heeft teruggetrokken. De Rabobank zou hiertoe druk op het moederbedrijf van de Duitsers hebben uitgeoefend. Maar de bank ontkent.

Het getroffen verzekeringsbedrijf Hakenberg Nijmegen, gespecialiseerd in autoverzekeringen, moest afgelopen vrijdag uitstel van betaling aanvragen. Door het wegvallen van de verzekeringsmaatschappij Kravag, de risicodrager van de 25.000 betrokken polishouders, kan het bedrijf niet langer voldoen aan zijn betalingsverplichtingen. "De onderneming moet provisie voorschieten aan tussenpersonen en bovendien de vijfenzestig werknemers onderhouden. Dan is de kas snel leeg", aldus een ingewijde.

John Nijhuis, directeur en eigenaar van de Twentse adviesgroep Hakenberg en via een participatiemaatschappij betrokken bij het Nijmeegse kantoor, bevestigt dat de plotselinge aftocht van de Duitse verzekeraar het bedrijf in financiële problemen heeft gebracht. "De bewindvoerder studeert momenteel op mogelijkheden voor een doorstart. Ik sluit de mogelijkheid van een faillissement echter niet uit", aldus Nijhuis.

Rabobank zou bij DZ Bank, het moederbedrijf van verzekeraar Kravag, hebben aangedrongen op een terugtrekking van de Duitsers. Beide banken maken deel uit van de Europese brancheorganisatie van coöperatieve banken, Unico. Bovendien voerde de Rabobank twee jaar geleden fusiebesprekingen met DZ Bank. Die liepen nergens op uit.

Verzekeraar Kravag hield het afgelopen oktober in ons land plotseling voor gezien als risicodrager, ondanks de winstgevendheid van de Nederlandse portefeuille. Dit gebeurde volgens de Duitsers zelf om verzekeraar Interpolis, onderdeel van de Rabobank, niet voor de voeten te lopen met het oog op heropende fusiebesprekingen tussen rabo en DZ. De druk die Rabobank hierbij uitoefende, wordt bevestigd door verzekeringsjurist Gerard Kamphuisen, die Kravag in Nederland vertegenwoordigt. De Duitse verzekeraar heeft zich volgens hem 'om politieke redenen' teruggetrokken "De Rabo-organisatie wilde niet dat Kravag op de Nederlandse markt actief bleef", weet de jurist.

De Rabobank zegt in een reactie niets te weten van een gedwongen aftocht van de Duitsers. "Wij hebben er althans niets mee te maken", aldus een woordvoerder.

Indien de Rabobank wél heeft aangedrongen op terugtrekking van Kravag, dan volgt er binnenkort onherroepelijk een gesprek met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). "Marktverdelingsafspraken waarbij partijen overeenkomen uit elkaars gebied te blijven, werken allesbehalve concurrentiebevorderend.

Dit soort afspraken zijn dan ook verboden", zegt een woordvoerster. De NMa heeft onlangs aangekondigd zich bij haar onderzoeken met name te gaan richten op de banksector. "In dat kader is dit interressante informatie", aldus de toezichthouder.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.