De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN-dochter E-Plus start met i-mode in Duitsland

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - KPN heeft gisteren in Duitsland i-mode geïntroduceerd. Dat is een technologie die internetten via de mobiele telefoon mogelijk maakt. De Duitse klanten van KPN-dochter E-Plus zijn de eerste in Europa die gebruik kunnen maken van deze mobiele datadiensten. De verwachtingen in de telecombranche zijn hoog gespannen; financiële analisten zijn terughoudender.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Succes van mobiel internetten is volgens analisten erg afhankelijk van het prijskaartje.
De omschakeling naar i-mode is voor de telecombranche net zo revolutionair als de invoering van kleurentelevisie destijds voor de tv-wereld. Uiteindelijk moeten mobiele diensten de miljarden weer binnenhalen, die telecombedrijven als KPN voor de nieuwe umts-technologie hebben uitgegeven.

I-mode is een belangrijke test om te zien of dit opgaat: "Als het niet wordt geaccepteerd, heeft de totale branche een probleem", verklaarde KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer gisteren in de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Wel toont hij zich bescheiden: "Wij verwachten tot het eind van het jaar geen gigantische klantenaantallen. We gaan voorlopig uit van minder dan een miljoen gebruikers van i-mode in Duitsland."

Analisten reageren over het algemeen terughoudend. Eerst zien dan geloven, is de heersende opinie. "Voor in het verleden geïntroduceerde nieuwe diensten zoals wap of gprs waren de verwachtingen ook te hoog gespannen", stelt analist Bert Siebrand (SNS Securities). Zo werd het Europese wap vanaf het begin geteisterd door trage verbindingen. Soms duurde het zelfs een minuut of langer voordat een bericht op het scherm verscheen. Ook de prijs werd door veel potentiële klanten te hoog gevonden.

De technische mogelijkheden van i-mode zijn echter beduidend beter. Het i-mode mobieltje heeft een kleurenscherm en staat continu in verbinding met het internet. De gebruiker van een wap-toestel moet iedere keer opnieuw inbellen om op het internet te kunnen surfen. Belangrijk verschil tussen wap en i-mode is dat alleen KPN i-mode kan aanbieden omdat het daarvoor een licentie heeft verworven van de Japanse partner en 'uitvinder' NTT Docomo. Wap is een Europees protocol voor draadloze toepassingen en wordt aangeboden via de bestaande netwerken. Gprs en umts zijn universele standaarden en kan dus door alle telecommers worden aangeboden.

Het succes van de nieuwe mogelijkheid om mobiel te internetten is volgens waarnemers bij onze oosterburen vooral afhankelijk van het prijskaartje.

In Duitsland gaat het speciale i-modetoestel €249 kosten; een maandabonnement komt bij E-Plus op €3. Het versturen van een e-mail via de mobiele telefoon komt bij de Duitse KPN-dochter op €0,19 per stuk. Verder kunnen abonnees ook diensten op hun mobieltje krijgen van verschillende zogenoemde 'contentpartners'. De kosten voor de diensten liggen bij E-Plus onder de €2 per maand per leverancier. Verder moet de gebruiker ook een aantal eurocenten betalen per toegezonden kilobyte data. In Nederland zullen onder andere ANWB, Rabobank en De Telegraaf diensten voor i-mode leveren.

De prijzen vallen mee, vindt Philip Scholte (Effectenbank Stroeve). Hij denkt dat er technisch gezien weinig mis kan gaan met de nieuwe dienst, omdat er in Japan al veel ervaring mee op is gedaan. In Japan werd i-mode drie jaar geleden door KPN-partner NTT Docomo geïntroduceerd en het werd er een ware rage. Inmiddels maken bijna 30 miljoen Japanners gebruik van deze mobiele dienst, waarmee het mogelijk is om te internetten en spellen te spelen. "KPN heeft dus al een idee over welke diensten populair zijn en welke prijs de consument bereid is er voor te betalen", aldus Scholte.

E-Plus hoopt bovendien zich door i-mode een nieuw imago te verschaffen. "Jong en innovatief", daarmee zullen de klanten het bedrijf moeten gaan vereenzelvigen. E-Plus heeft de laatste maanden nauwelijks nieuwe klanten gewonnen. Het aantal stagneert bij 7,5 miljoen, terwijl de concurrenten wel groeiden.

In Nederland komt i-mode vanaf half april beschikbaar. Bij onze zuiderburen gaat KPN Orange vanaf juni de diensten aanbieden. Wat een toestel en abonnement in ons land gaat kosten, is nog niet duidelijk. KPN zal daar begin april meer duidelijkheid over geven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.