De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'EU dient haast te maken met pensioenhervorming'

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Premier Kok en zijn Tsjechische ambtgenoot Zeman willen dat de Europese lidstaten meer haast maken met de hervorming van het pensioenstelsel. Ze schrijven dit in een gezamenlijke discussienota die eind volgende week wordt besproken tijdens de topontmoeting van Europese regeringsleiders in Barcelona.

Tijdens de top in Barcelona wordt het 'Lissabon-proces' geëvalueerd. Twee jaar geleden hebben de EU-leiders afgesproken dat in 2010 de Europese economie de meest moderne en concurrerende ter wereld moet worden.

Sinds die tijd is er bitter weinig gebeurd. De Europese arbeidsmarkt is nog steeds veel minder flexibel dan de Amerikaanse. Maatregelen om de arbeidsmobiliteit te bevorderen duren zeker nog jaren. De EU-regeringsleiders schrijven dan ook de ene nota na de andere om tot spoed en meer actie te manen.

Ook de Europese werkgevers (UNICE) vinden dat er veel meer moet gebeuren, anders worden de Lissabon-doelstellingen nooit gehaald. De Amerikaanse economie komt na een korte recessie alweer uit de startblokken. Het Europese herstel is daarentegen aarzelend. De liberaliseringprocessen in de EU verlopen bovendien uiterst traag. Langzamerhand komt er wel een bres in het Franse verzet tegen liberalisering van de Europese energiemarkt, maar dan alleen voor bedrijven. Daar komt bij dat de pensioenverplichtingen in de EU-lidstaten op termijn onbetaalbaar dreigen te worden door de vergrijzing. Nederland, Engeland en de Scandinavische landen hebben pensioenreserves opgebouwd (alleen de AOW komt uit de lopende middelen); de overige landen betalen die volledig uit de lopende begroting. Zij dreigen na 2015 daarvoor een astronomische rekening gepresenteerd te krijgen.

Tijdens een andere Lissabon-evaluatie vorig voorjaar in het Zweedse Stockholm slaagde Nederland er al tegen de verwachting in de financiering van de pensioenen onderdeel te maken van het Stabiliteitspact dat de hardheid van de euro moet garanderen. Dat houdt in dat landen die onvoldoende maatregelen nemen om de dure gevolgen van de komende vergrijzingsgolf (pensioenen en volksgezondheid), op de vingers kunnen worden getikt.

Er gaat echter gauw een generatie voorbij voordat landen een behoorlijke pensioenreserve hebben opgebouwd. Zoveel tijd is er niet, meent Kok. Na 2010 neemt bovendien het aantal gepensioneerden in ras tempo toe.

De Zuid-Europese landen en de voormalige Oostbloklanden hebben op pensioengebied nog weinig geregeld, en beschikken zeker niet over grote kapitaalreserves. Zij dreigen dan ook een beroep te gaan doen op de Europese cohesie- en structuurfondsen om de pensioenen te kunnen betalen onder het motto "als jullie willen dat het geregeld is, betaal het dan ook maar".

De zuidelijke landen dreigen de komende jaren echter veel minder uit de Brusselse ruif te krijgen, omdat de nieuwe lidstaten uit het oosten armer zijn en dus meer geld kunnen claimen. Via het 'pensioengat', dat nu dus een officieel Europees probleem is, hopen ze alsnog meer geld uit Brussel in de wacht te kunnen slepen. Blijkens de nota van Kok en Zeman moeten ook de kandidaat-landen, die in 2004 bij de EU hopen te komen, worden betrokken bij de discussie over het veilig stellen van de Europese pensioenen.

Als EU-landen in begrotingsproblemen komen doordat ze de pensioenen niet meer kunnen betalen, heeft dat zijn weerslag op de koers van de euro en dus krijgen alle landen er dan last van. Een zwakkere eurokoers betekent dat ook de Europese pensioenen minder waard worden.

Kok en Zeman stellen in hun nota dat de (toekomstige) lidstaten in hun begrotingen meer ruimte moeten maken om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Ook zouden er meer Europeanen aan het werk moeten, zodat het draagvlak verbetert. Verder zouden lidstaten, in overleg met de sociale partners, moeten gaan werken aan een systeem van aanvullende pensioenen op basis van kapitaaldekking, zoals ons land dat al jaren doet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.