De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Buhrmann schiet omhoog
   
 

AMSTERDAM - Met kopers die zich vooral op de financiële waarden en technologie-aandelen stortten, heerste er gisteren een euforische stemming op de Amsterdamse effectenbeurs. "Beleggers krijgen geloof in herstel", aldus een handelaar. Even leek het er zelfs op dat de AEX-index boven de technische weerstandsgrens van 512 punten zou sluiten. De laatste handelsminuten viel de belangrijkste beursgraadmeter toch weer licht terug. De eindstand was derhalve 511,57 punten, een stijging van 12,57 punten ten opzichte van het slot vorige week. De Midkap eindigde met 9,81 punten winst eveneens aanzienlijk hoger op 507,82.

De Amsterdamse beurs stond gisteren al vroeg flink in de plus. Na het openen van Wall Street schoof de curve van de AEX-grafiek nog een stuk steiler omhoog. Tijdens de laatste handelsuren werd ruim vier punten extra winst gepakt.

Het aandeel Buhrmann spoot gisteren al vanaf het begin van de handelsdag omhoog. Het hoofdfonds sloot bij een stevige omzet 8,9% hoger op €14,80. Een woordvoerder had geen verklaring voor de opmars: de kantoorleverancier had zelf geen nieuws gemeld en, voor zover bekend, waren er evenmin mededelingen van de concurrentie.

Mogelijk kon de koersreactie in verband worden gebracht met de vorige week vrijdag gepubliceerde inkoopmanagersindex in de VS. Die ISM-index liet in februari namelijk een stijging zien tot 54,7, ten opzichte van 49,9 punten in januari. Een getal boven de 50 duidt op groei. Wellicht dat beleggers daarin een signaal zien dat ook de bestellingen in potloden, papier en kantoormeubels zullen aantrekken.

Ook Hagemeyer veerde op. De technisch distributeur, die zich vorige week somber uitliet over de vooruitzichten voor de eerste helft van 2002, lifte mee op het inkoop-sentiment en won 5,4% op €21,82.

Ook ASML en Philips profiteerden met plussen van meer dan 6%. "We liften mee op de Amerikaanse euforie", aldus een handelaar. "Maar of we nu doorstoten? Ik weet het niet. Het zou me niets verbazen als we in de loop van de week op het Damrak toch weer behoorlijk wat winstnemingen meemaken die de beurs drukken."

Philips had ook veel baat bij geruchten over een ophanden zijnde samenwerking tussen Philips Semiconductors, het Franse STMicroelectronics en het Taiwanese TSMC. Volgens Effectenbank Stroeve zorgt een eventuele samenwerking voor aanzienlijke besparingen bij het opzetten van een nieuwe fabriek waar grotere wafers voor de productie van halfgeleiders gemaakt kunnen worden. "Door nu te investeren kunnen deze drie financieel draagkrachtige ondernemingen een voorsprong opbouwen in een nieuwe technologie ten opzichte van minder draagkrachtige concurrenten", aldus Peter Olofsen van Stroeve.

VNU deed gisteren mee aan de reeks van winstexplosies. De uitgever maakte bekend de Spaanse uitgeverij Publicationes Profesionales (PP) te hebben binnengesleept. De Spanjaarden houden zich met 25 man sterk bezig met de uitgave van vakbladen en de organisatie van evenementen voor de reclame- en marketingbranche. Hiermee maken zij jaarlijks een omzet van €3 miljoen. Ondanks de bescheiden omvang van de overname sloot VNU maar liefst 5,4% hoger op €35,85. Elsevier steeg met 3,7% tot €15,20.

Ook AEX-nieuwkomer Van der Moolen profiteerde van de positieve stemming. Gistermorgen maakte de beurshandelaar bekend dat de acquisitie van de Amerikaanse specialist Lydon, Dolan, Nick & Co is afgerond. Van der Moolen sloot de eerste handelsdag als hoofdfonds exact één euro hoger op €33. CMG, ook nieuw in de AEX moest het met minder doen. De automatiseerder dikte 'slechts' 1,91% aan op €4,26.

De banken en verzekeraars beleefden een goede dag. ING won 3,9% op €29,15. Aegon sloot zelfs 5,1% hoger op €26,49 en ABN Amro werd 2% duurder op €20,70.

Teleurstellend voor velen was de koers van Fortis. De bank/verzekeraar drukt sinds maandag twee keer zo sterk zijn stempel op de index. Dat zou de handel moeten stimuleren, omdat beleggers die handelen in AEX-mandjes Fortis moeten bijkopen. Toch kwam het aandeel in tegenstelling tot andere financiële waarden nauwelijks van zijn plaats en sloot het slechts 0,15% hoger op €26,54.

Het meest onder druk stond echter Heineken. De bierbrouwer vist mogelijk andermaal achter het net bij een grote overname. Ditmaal gaat het om het Braziliaanse Kaiser, waarmee al geruime tijd gesprekken worden gevoerd. Het Canadese Molson zou echter de buit hebben binnengehaald. Braziliaanse media meldden dat Molson, de grootste bierbrouwer van Canada, voor circa $1 miljard zijn slag heeft geslagen. Het slechte nieuws drukte de koers van Heineken behoorlijk in het rood. Ook al omdat zakenbank Goldman het aandeel van cyclische fondsen in haar Europese modelportefeuille heeft vergroot ten koste van defensieve waarden. Hierdoor nam het gewicht van onder meer de Nederlandse bierbrouwer af. Het aandeel Heineken sloot 5,1% lager op €44,53 en was daarmee de grootste verliezer van de AEX.

De resterende verliezers, waaronder was- en voedingsmiddelenconcern Unilever (-0,4% op €67,30), telecomconcern KPN (-0,2% op €5,74) en modehuis Gucci (-0,2% op €98,60) hadden eigenlijk maar weinig om over te klagen.

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.