De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Keiharde taal Sjaron
tegen Palestijnen

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - In zijn grimmigste dreigement tot nu toe heeft de Israëlische premier Ariel Sjaron gisteren verklaard ,,dat er rake klappen uitgedeeld dienen te worden aan de Palestijnse Autoriteit."

Sjaron liet het niet bij woorden alleen. Na een voor Israël desastreus verlopen weekeinde met eenentwintig doden tot gevolg, was het gisteren tijd voor de Palestijnen om de prijs voor de 'oog om oog, tand om tand-verhouding' te betalen.

Bij invallen van het Israëlische leger in Palestijnse kampen en bij een liquidatieactie, waarbij het belangrijkste doelwit ontkwam, zijn 16 Palestijnen gedood. In beide gevallen kwamen burgers en kinderen om het leven. Gisteravond laat vuurden Israëlische gevechtsvliegtuigen raketten af op gebouwen van de Palestijnse veiligheidsdiensten in Ramallah en Bethlehem.

Ongeschonden

Ook het verblijf van de Palestijnse leider Jasser Arafat werd geraakt. Arafat bleef daarbij ongeschonden. Volgens Sjaron zijn de Palestijnen slechts onder druk bereid weer aan de onderhandelinsgtafel plaats te nemen. ,,Iedereen die met hen besprekingen wil voeren moet hen eerst zo hard raken dat duidelijk is dat ze niets door terreur kunnen bereiken. Als het ze niet glashelder is dat ze overweldigd kunnen worden, komt er niets van onderhandelen."

De boodschap van Sjaron is met instemming begroet in het rechtse deel van zijn kabinet dat openlijk van een oorlog spreekt en eist dat de premier de handrem, die hij volgens hen nog steeds op het leger zet, loslaat. De meest radicale minister, Avigdor Lieberman, zei zelfs dat Israël Palestijnse markten en winkelcentra moet bombarderen.

Tanzim

Aan Palestijnse zijde is de stemming niet minder oorlogszuchtig. Nadat hij door Israëlische troepen werd omsingeld in zijn hoofdkwartier in Ramallah, heeft Arafat zijn los georganiseerde militaire brigades steeds meer aanslagen laten uitvoeren. Waar eerst Hamas en de Islamitische Jihad het leeuwendeel van de acties tegen Israël opeisten, zijn het nu de aan Arafat verwante Tanzim en Al-Aksa Brigade die dood en verderf zaaien.

Dat en het 'huisarrest' hebben hem in de populariteitsonderzoeken geen windeieren gelegd. Waar Sjaron onder druk staat om het leger de vrije hand te geven, daar wordt van de Palestijnse leider verwacht dat hij zijn circa 40.000 man sterke politiemacht op de Israëli's loslaat.

Het Israëlische leger heeft gisteren zijn excuses aangeboden voor wat volgens de Palestijnen een totaal fout gelopen liquidatiepoging was. Een Israëlische tank vuurde bij Ramallah een granaat af op een voertuig van de Hamas-activist Aboe Kweik. De Hamas-leider zat echter niet in de wagen, noch in de volgauto die ook getroffen werd. Wel in de auto zaten zijn vrouw, twee dochters (13 en 14 jaar oud) en zijn tienjarige zoon. In de volgauto kwamen nog twee teenagers om het leven.

Bij een ander omstreden incident schoten Israëlische soldaten in Jenin op een ambulance van de Rode Halve Maan, waarbij een 60-jarige Palestijnse dokter om het leven kwam. Israël zegt dat de ziekenwagen op de wegversperring inreed, de Palestijnen beweren dat er zonder reden op de wagen is gevuurd.

In al het geweld is de aandacht voor een vredesinitiatief van Saoedi-Arabië wat ondergesneeuwd. Het plan dat voorziet in een erkenning van Israël door de Arabische wereld en een normalisering van de betrekkingen, mits Israël zich terugtrekt uit bezet gebied, moet aan het einde van de maand op een top in Beiroet besproken worden.

De bedenker van het plan, kroonprins Abdullah, zegt zijn ideeën alleen te lanceren als Arafat naar Beiroet komt. Tot nu toe houdt Sjaron hem vast in Ramallah. Zelfs als de premier zijn toestemming geeft is het de vraag of Arafat wel naar Libanon afreist. Hij houdt ook rekening met de mogelijkheid dat Israël hem na afloop van de confrontatie niet meer toelaat.

In een andere poging de diplomatie nieuw leven in te blazen heeft de Egyptische president Moebarak de kemphanen Sjaron en Arafat, alsmede de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell uitgenodigd voor overleg in zijn land. Eerder wees Sjaron een soortgelijke uitnodiging van de hand.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.