De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Minister checkt
soldatenpost

   
 

AMSTERDAM - Tijdens zijn bezoek gisteren aan Kaboel heeft minister van Defensie, Frank de Grave, zijn collega Evelien Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) een duidelijke sneer gegeven over het uitblijven van Nederlandse hulpgelden voor Afghanistan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Minister De Grave kijkt in het Nederlandse kamp in Kaboel in de brievenbus waarin de manschappen hun post naar het thuisfront kunnen deponeren. Luitenant-kolonel Tom Hover kijkt toe. (Foto: De Telegraaf)
De Grave wil dat Herfkens, die er de voorkeur aan geeft hulp te laten verlopen via de Verenigde Naties, snel gelden doorsluist naar de internationale vredesmacht ISAF in Kaboel. De Grave acht de militairen, onder wie 220 Nederlanders, op dit moment beter uitgerust om directe hulp te verlenen aan de inwoners van Kaboel.

ISAF, 4800 man sterk uit 18 landen, voert kleine, maar welkome projecten uit. Zo knappen de Nederlanders drie scholen op, die door de oorlog zijn verwoest. Deze hulp wordt echter niet met het daartoe toegezegde Nederlandse, maar met Brits geld uitgevoerd. De Grave vond dat een onwenselijke zaak.

"Ik zal collega Herfkens op korte termijn vragen deze hulp niet via de VN maar via ISAF te laten verlopen. Ik zal haar vragen de VN te omzeilen. Het gaat nu allemaal verdomde traag", aldus de bewindsman. ISAF is er primair voor de veiligheid van Kaboel. De vredesmacht, zeker ook de Nederlanders, heeft al het vertrouwen van de bevolking gewonnen. Dat vertrouwen in de internationale gemeenschap zal alleen maar toenemen als er ook voor de burgers broodnodige zaken worden geregeld.

Wachten tot de VN-machine eindelijk op gang komt, zoals Herfkens kennelijk nu doet, wil De Grave absoluut niet, zo bleek gisteren. De Grave stond niet geheel afkerig van de vele Afghaanse verzoeken om de aanwezigheid van ISAF te verlengen. In juni loopt de opdracht af en zouden de troepen weer vertrekken. De Grave wilde zich echter nog niet binden, ook omdat er internationaal nog geen overeenstemming over bestaat.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.