De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vraag om toezicht
camera's in super


FNV in bres voor betere beveiliging

   
 

door Johan van den Dongen en Alex de Vries UTRECHT - Supermarkten moeten veiligheidscamera's plaatsen om het personeel beter te beschermen tegen overvallers, winkeldieven en ander gespuis. Met die bijzondere arbeidsvoorwaarde gaat FNV Bondgenoten komende donderdag de onderhandelingen over de supermarkt-cao in.

De vakbond denkt dat het ophangen van camera's op strategische plekken preventief zal werken. Bovendien kan het beeldmateriaal helpen bij het opsporen en pakken van daders.

"In winkels zijn nog veel te weinig camera's en als ze er zijn, dan hangen ze vaak op de verkeerde plekken. De camera's zijn vaak gericht op de geldla en brengen de gezichten niet goed in beeld", licht een woordvoerster toe.

Supermarkten zijn extreem in trek bij rovers: een op de dertig winkels loopt risico te worden overvallen, terwijl het voor de totale detailhandel gaat om een op de 140 winkels.

Jaarlijks neemt het aantal super-roven spectaculair toe. Volgens cijfers van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing werden in 2000 in totaal 232 overvallen gepleegd, eenderde meer dan in het jaar ervoor. In het eerste halfjaar van 2001 nam het aantal supermarktroven nog eens met eentiende toe.

Vergeleken met de overvalcijfers in andere branches gaat een groot deel van de overvallen gepaard met fysiek geweld. Vrijwel altijd gaat het om een of twee rovers.

Openingstijden

Vooral de ruimere openingstijden hebben geleid tot een explosieve groei (176 procent) van het aantal superovervallen, concludeerden onlangs drie Leidse criminologen in het gezaghebbende Tijdschrift voor Criminologie. "In 1996 dacht de minister van Economische Zaken (Wijers, red.) nog dat langere openingstijden niet tot meer overvallen zouden leiden. Dat blijkt een vergissing te zijn. De gelegenheid schept blijkbaar de dief'', aldus de onderzoekers.

Overvallers gaan bij voorkeur in het donker te werk. Gebrek aan licht zorgt volgens de onderzoekers dat ze zich veilig voelen. "Bovendien willen veel overvallers de opbrengsten gebruiken voor feesten en uitgaan. Zij halen het geld dan als het ware op weg naar de disco op.''

De bedrijfsleider van een Amsterdamse super, die niet namens de hele winkelketen mag praten en daarom niet met zijn naam in de krant wil, zegt niet veel op te hebben met het FNV-voorstel. "Wij zijn mans genoeg om onze supermarkt zelf te beveiligen. De FNV kan zoveel willen. We hebben al zoveel kosten. Gaan ze nu onze budgetten ook nog bepalen?''

Volgens FNV Bondgenoten hebben de werknemers niet langer bezwaren dat zij ook zelf worden gefilmd. "Als de mensen weten waar de camera's hangen en waarvoor ze gebruikt worden, vinden ze het alleen maar prettig. Wel moeten er met werkgevers duidelijk afspraken hierover worden gemaakt", benadrukt de bond. "Mocht een werkgever de camera's misbruiken om zijn eigen personeel op het werk te controleren, dan zullen wij direct actie ondernemen."

De werkgevers zullen 'serieus' naar het voorstel van de vakbond kijken, aldus onderhandelaar R. Jacobs namens werkgeversorganisatie Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen (VGL). "Veiligheid is iets wat ons bindt."

Toch dreigt hierover meteen al een conflict. Garanderen dat de camera's, zoals de FNV eist, alleen voor veiligheidsdoelen worden gebruikt, kan Jacobs namelijk niet. "Cameratoezicht is natuurlijk wel een flinke investering. Als op deze manier ook interne fraude kan worden aangepakt, waarom zouden we dat dan nalaten?"

Naast de roep om camera's eist de FNV 4 procent meer loon. Verder stelt Jacobs dat de looneis van 4 procent aan de hoge kant is. Naast de 4 procent loonsverhoging eist de FNV tevens een vaste eindejaarsuitkering van 2 procent of een winstdelingsregeling. Ook moet de pensioenregeling worden vernieuwd en de vut-regeling omgezet in een prepensioenregeling. Deze kwestie sleept al drie jaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.