De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Uitvaartbranche wil af van kunststof kleding
Begraven worden
in panty taboe

   
 

door Marjolein van der Gaag DEN HAAG - Uitvaartverzorgers in ons land gaan streng toezien op de kleding waarin een overledene wordt begraven. Nabestaanden zullen erop worden gewezen dat kleren die zijn gemaakt van synthetische stoffen, slecht zijn voor het milieu.

Bovendien belemmert dit soort stoffen de ontbinding van het lichaam. De begrafenisondernemers zullen dan ook verzoeken om onder andere panty's en laarzen achterwege te laten.

Zij zijn hiertoe opgeroepen door de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB), die met ingang van 1 mei maatregelen wil nemen om 'schoner' te begraven.

"We beseffen dat we de nabestaanden niet kunnen vragen om iemand naakt te begraven", vertelt secretaris A. van Kooten van de LOB. "Maar een uitvaartondernemer kan de achterblijvers wel verzoeken rekening te houden met de kledingkeuze. Zo zorgen synthetische stoffen niet alleen voor een slechte ontbinding van het stoffelijk overschot, ze zijn ook slecht voor het milieu. Kleding van katoen, wol of linnen vormt daarentegen geen enkel probleem."

Het leegruimen van de graven, dat wettelijk na tien jaar is toegestaan, is volgens Van Kooten vaak een afschuwelijk karwei. "Regelmatig zijn lichamen helemaal niet goed verteerd. Dat komt omdat er bij de begrafenis van alles meegaat in de kist, wat er eigenlijk niet in hoort. Zo gebeurt het bijvoorbeeld wel eens dat jonge mensen die bij een bromfietsongeluk zijn omgekomen, met een helm op worden begraven."

De secretaris van de LOB noemt de lijkhoes echter als grootste boosdoener. Deze wordt veelal gebruikt bij slachtoffers van ernstige verkeersongevallen en drenkelingen. "Maar de meeste lijkhoezen voldoen absoluut niet aan de eisen. Er zitten er bij die vergelijkbaar zijn met een gewone plastic huisvuilzak", aldus Van Kooten.

Omdat het LOB vindt dat daar verandering in moet komen, heeft de organisatie een lijst opgesteld van lijkhoezen die wel aan de kwaliteitsnormen voldoen. "Begrafenisondernemers zullen echt gebruik moeten gaan maken van deze hoezen. Doen ze dit niet, dan volgen er sancties. "

"Tot op heden was er geen controle op. Nu gaan we steekproeven houden. Bovendien zal er een formulier moeten worden ingevuld waarop wordt verklaard dat een goedgekeurde hoes is gebruikt. Als dan jaren later bij het opruimen van het graf blijkt dat dat niet het geval is geweest, kun je daar iemand op aanspreken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.