De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Lagere straffen waarschijnlijk door blunder OM
Justitie fout
met telefoontaps
in Fireworks-zaak

   
 

door Fred Soeteman ALMELO - Als de rechtbank in Almelo toekomt aan veroordeling van de directeuren van het ontplofte Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks, wordt de straf gematigd wegens justitieel geklungel met afgeluisterd telefoonverkeer. De officieren van justitie mr. A. de Muij en mr. H. Stam hebben te lang getalmd met het bevel om afgetapte gesprekken tussen de verdachten en 'geheimhouders', zoals de advocaten, maar bijvoorbeeld ook medici, te vernietigen. Dit ziet de rechtbank wel als onrechtmatig handelen, maar niet van zo ernstige aard dat de aanklagers het recht op strafvervolging zou moeten worden ontzegd.

Verrekening in de strafmaat is, aldus rechtbankpresident mr. H.H.C.V. Breitbarth, "een verfijnder middel" om erop te reageren.

Onjuistheden

In het ramponderzoek zijn 45 telefoonlijnen afgetapt met totaal 14.000 contacten. Op die schaal heeft justitie zich in Nederland nooit eerder op de telecommunicatie gestort.

Dat de officieren de rechtbank aanvankelijk onjuistheden hebben voorgespiegeld over het aantal 'foute' telefoontaps is aangemerkt als "ernstige onzorgvuldigheid", maar niet als opzettelijke misleiding, aangezien het een gevolg is geweest van miscommunicatie tussen openbaar ministerie en politie.

De advocaten van de directeuren Willy Pater (50) en Rudi Bakker (39) spuwden hun gal over een justitieapparaat dat volgens hen heeft laten blijken "maling te hebben aan vrij verkeer tussen raadsman en cliënt". Raadsman mr. P. Plasman leidde dit af uit de mededeling van officier Stam, dat het afluisteren vaste praktijk is, óók als meteen al blijkt dat een der deelnemers aan het gesprek een geheimhouder is. Toch drong hij er, net als zijn collega mr. G. Meijers, bij de rechtbank juist níet op aan, het hele proces op deze kwestie te laten stranden: "Doe het de heer Bakker niet aan, hem zo zijn recht om zich te verdedigen tegen de beschuldigingen, te ontnemen." Mr. Meijers zei dat hij aanstuurt op vrijspraak voor Pater, en dat kan alleen als wordt doorgeprocedeerd.

Pater en Bakker worden ervan beschuldigd dat zij met hun bedrijf milieudelicten hebben gepleegd door diverse vergunningsvoorwaarden niet na te komen, vooral met betrekking tot de opslag van diverse soorten en hoeveelheden vuurwerk. Daarnaast wordt hun schuld verweten aan de fatale verspreiding van de brand en de explosies - niet het ontstaan daarvan - ten gevolge waarvan op 13 mei 2000 meer dan twintig doden vielen en een woonwijk werd weggevaagd.

De discussies over de afgetapte gesprekken - ook met microfoons in het plafond bij Pater thuis! - vergden gisteren zoveel tijd dat het verhoor van verdachte Bakker maar nauwelijks op gang kon komen. Wat de beschuldigingen betreft kwam alleen aan de orde dat volgens drie werknemers op de dag vóór de ramp de halve inhoud van een uit China gearriveerde container met vuurwerk, tegen de voorschriften in, was opgeslagen in een voormalig woonhuis op het bedrijfsterrein. De heer Bakker erkende overigens wel dat hij de strekking van de vergunning eigenlijk nooit tot zich had genomen. Hij was er altijd van uitgegaan dat alles in orde was, temeer daar gemeentelijke inspecties nooit problemen hadden opgeleverd.

Dwarsbomen

Bakker onthulde dat, toen hij met Pater in 1998 het bedrijf had overgenomen, zijn vroegere baas voor wie hij ruim twintig jaar had gewerkt, vrijwel direct was begonnen met hen te dwarsbomen. Hij had de Chinese leveranciers bijvoorbeeld wijs gemaakt dat S.E. Fireworks eigenlijk ten dode was opgeschreven.

Bakker vertelde president Breitbarth overigens ook over het laatste vuurwerkevenement dat hij heeft verzorgd: "Dat was op 5 mei, hier bij u op de stoep van de rechtbank. Héél vreemd, dat je dan een week later..."

Vandaag wordt het verhoor voortgezet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.