[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

NAC houdt Europees
avontuur in zicht

AMSTERDAM - Een ongelukkig verlopen avondje NAC kon voor AZ wel eens grote gevolgen hebben. De Alkmaarders verloren de uitwedstrijd in Breda tegen NAC met 3-1 en komen hierdoor akelig dicht bij de gevarenzone. Sergio brak de score open, Robin Nelisse maakte de gelijkmaker, maar Csaba Fehèr deed de wedstrijd kantelen.

De Hongaar benutte een strafschop in de 80e minuut, waarna Sergio in de 90e minuut zijn tweede van de avond maakte. De Brabanders kunnen zo weer omhoog kijken, Europees voetbal komt wederom in zicht.

Het avondje had een stormachtig begin. Nog geen twintig seconden was de wedstrijd oud, toen NAC-verdediger Mark Schenning de fout inging. Hierdoor doken Kenneth Perez en Nelisse op in kansrijke positie, maar de Alkmaarders faalden in de afwerking. Het sein was gegeven om het publiek eens goed te vermaken, iedereen zou daar zijn steentje aan bijdragen, zelfs arbiter Pieter Vink. De arbiter baarde veel opzien door zijn warrige optreden. Al was hij daarin zeer consequent. Zowel NAC als AZ haalde geen voordeel uit zijn leiding.

De kansen voor beide teams waren niet op één hand te tellen, al viel de bevrijdende eerste goal aan de kant van de Brabanders: doelpuntenmaker Sergio. Tot aan de rust bleef het 1-0.

De tweede helft leverde hetzelfde spelbeeld op. Technisch en tactisch was het vaak niet groots, maar strijd leverden beide teams volop, wat de amusementswaarde zeker ten goede kwam. In de 61e minuut scoorde Nelisse de gelijkmaker. Hiermee sloeg tevens de vlam in de pan, beide teams beukten er nog harder in, wat een hele serie gele kaarten tot gevolg had. Het duurde tot in de 80e minuut voor de beslissing viel. Tamas Petö werd gevloerd in het strafschopgebied, de toegekende strafschop werd door Fehèr binnengeschoten. In de slotminuut bracht Sergio de stand zelfs nog op 3-1. Het team van AZ-coach Henk van Stee zal na dit verlies alle zeilen bij moeten zetten om uit de gevarenzone te blijven en voor NAC worden het spannende weken. Blijven de Brabanders koel, dan ligt een Europees avontuur in het verschiet.

NAC - AZ 3-1 (1-0). 34. Sergio 1-0, 61. Nelisse 1-1, 81. Fehèr 2-1 (strafschop), 90. Sergio 3-1. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 12.200. Gele kaart: Penders (NAC), Wolters, Van Galen, Lindenbergh, Kromkamp, Opdam, Fortes Rodriquez (AZ).