ALMERE - De bestuurscrisis in de top van FNV Horeca blijkt een ware soapstory. Op het hoofdkantoor in Almere heeft een derde van het personeel zich ziek gemeld naar aanleiding van het conflict. In totaal werken er op het hoofdkantoor ongeveer 30 mensen.
De bond wordt verscheurd door een ruzie tussen voorzitter Marchien Koster en de rest van het bondsbestuur, dat begin deze maand het vertrouwen in haar opzegde. Sindsdien zit Koster ziek thuis, evenals haar rechterhand en voorlichter Monique Verkerk.
Zij zijn niet de enigen: naar nu blijkt zit zo'n beetje de gehele top van de bond ziek thuis. Onder de zieken bevinden zich onder meer secretaris Geert Woltink, algemeen bestuurslid Wim Holvast en directeur Blanken. In feite wordt FNV Horeca momenteel 'geregeerd' door niet meer dan twee dagelijks bestuursleden, te weten vice-voorzitter Ben Francooy en penningmeester Eike de Vries.
|
Op het hoofdkantoor van de horecabond slaat de bestuurscrisis diepe wonden (Foto: Friedlander)
|
De horecabond, die onder Koster de afgelopen vijf jaar een moderniseringsslag maakte en één van de snelstgroeiende FNV-bonden was, wordt dezer dagen overspoeld met telefoontjes van ongeruste leden. Concreet antwoord over de aard van het conflict en de mogelijke gevolgen krijgen zij echter niet. FNV Horeca heeft 28.000 leden, met name in de horeca en de contractcatering. De leden krijgen op zijn vroegst pas vlak voor de zomer de kans het bondsbestuur ter verantwoording te roepen. Een buitengewoon ledencongres bij elkaar roepen, duurt zeker enkele maanden. De beslissing hierover neemt de bondsraad en die vergadert op 22 mei.
Francooy reageert als door een horzel gestoken als hem om nadere uitleg wordt gevraagd. Eerdere suggesties dat de eigengereide stijl van leidinggeven Koster de das om hebben gedaan, worden door hem ontkend. Koster weigert elk commentaar: "Ik houd mij aan de afspraak in ons bestuur dat wij geen informatie verstrekken." Vaststaat dat de 60 kaderleden van de bondsraad, in tegenstelling tot de gewone leden, een brief hebben gehad waarin de vertrouwensbreuk werd gemeld. Hetzelfde geldt voor werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland, waar FNV Horeca sinds jaar en dag een cao mee afsluit.
De overkoepelende vakcentrale FNV heeft tevergeefs aangeboden te bemiddelen in het conflict, aldus een woordvoerder. Het komt zelden voor dat de vakcentrale zich bemoeit met de interne zaken bij één van haar bonden. Raadselachtig is dat Francooy de bemiddelingspoging van de vakcentrale desgevraagd ontkent.
Binnen de FNV wil men voorkomen dat de cao-onderhandelingen voor 290.000 horecawerknemers schade oplopen door het geruzie en het gebrek aan mankracht op het hoofdkantoor. De cao-gesprekken beginnen eind maart en vallen onder de verantwoordelijkheid van Francooy. Inzet zal zijn een eis van 4% loonstijging voor 12 maanden en nadruk op een betere combinatie van werk en privé. Daarnaast spelen traditioneel grote problemen in de horeca, zoals onder meer zwartwerken, een slechte naleving van cao-afspraken en personeelsschaarste.
De interne oorlog bij FNV Horeca lijkt mede het gevolg van niet geheelde wonden uit het verleden. In 1997 werd Koster al een keer eerder als voorzitter afgezet. Toen zij opging voor een tweede termijn, zette het ledencongres haar de voet dwars. Vooral de naar verluidt mannelijke, conservatieve achterban had moeite met haar persoon. Eind 1997 werd Koster toch nog met een kleine meerderheid door hetzelfde ledencongres opnieuw tot voorzitter gekozen. Zij versloeg toen Ben Francooy.