De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Lentezon schijnt op beurs
   
 

AMSTERDAM - Op het Damrak was er gisteren niet alleen buiten een vroege lentezon waar te nemen. Aanhoudende tekenen van economisch herstel in de Verenigde Staten leidden op de beursvloer in Amsterdam eveneens tot een zonnige stemming. "Het sentiment is ten goede gekeerd", stelde handelaar André Sirks van Effectenbank Stroeve vast. De AEX-index sloot uiteindelijk met een winst van 4,09 punten (oftewel 0,8%) op exact 499 punten. De Midkap noteerde 9,75 punten (precies 2%) hoger op 498,01.

Naast de positieve macrocijfers uit de VS (de inkoopmanagersindex steeg er fors) zorgde op de Amsterdamse effectenbeurs ook de herweging van de indices voor behoorlijke omzetten in het laatste uur van de handel.

Fortis (+3,2% op €26,50) en ING (+2,0% op €28,05) profiteerden ervan dat zij vanaf maandag zwaarder meewegen in de AEX-index. De koers van Aegon (+0,2% op 25,20) bleef echter enigszins achter doordat het vanaf volgende week juist iets minder zwaar meetelt in deze belangrijke graadmeter.

Komende maandag zal de AEX ook weer 25 fondsen tellen. Sinds kabelaar UPC begin vorige maand vanwege een structureel negatief eigen vermogen naar de lokale markt werd verbannen, waren dat er tijdelijk 24. Naast UPC moet ook Versatel de AEX-index verlaten. Het telecombedrijf gaat na een teleurstellend jaar, waarin het maar liefst 95% van zijn beurwaarde in rook zag opgaan, terug naar de Midkap. Versatel zakte gisteren 3,7% naar €0,52.

Automatiseerder CMG en beursbedrijf Van der Moolen nemen in de AEX de plekken in van UPC en Versatel. Na de afgelopen dagen al flink te zijn gestegen, wist CMG ook gisteren 4,2% te stijgen naar €4,18. Dexia Securities verhoogde het beleggingsadvies voor de onderneming van Cor Stutterheim naar 'vermeerderen'. In tegenstelling tot CMG liet Van der Moolen 0,3% liggen op €32.

Door een positieve opening van de Nasdaq, waar de koersen werkelijk omhoog stoven, waren ook op de Amsterdamse beurs de technologieaandelen in trek. ASML (+4,6% op €24,80), ASMI (+6,2% op €26,29) en BE Semiconductor (+6,6% op €8,85) lieten flinke winsten aantekenen. Ook Philips (+1,7% op €30,70) en KPN (+4,2% op €5,75) deden het goed.

KPNQwest eindigde onveranderd op €4,03. De datacommunicatieaanbieder zag vorige maand maar liefst 38% van zijn koers afgaan vanwege een veelheid aan redenen, waaronder financiële problemen bij zowel moederconcern Qwest als branchegenoten Global Crossing en Energis. Qwest-bestuursvoorzitter Joe Nacchio liet gisteren tijdens een telefonische persconferentie weten dat zijn onderneming er naar streeft om de kredietwaardigheid terug te krijgen op het niveau BBB+.

Heineken daalde 0,3% op €46,94. Tijdens de handel werd bekend dat de Europese Commissie de bierbrouwer verdenkt van prijsafspraken met branchegenoot Carlsberg op de Nederlandse en Deense markt.

TNT Post Groep won 1,3% op €24,08. Uit het jaarverslag over 2001 van het post- en logistiekbedrijf blijkt dat voormalig bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer in november bij zijn vertrek naar KPN ongeveer €2,1 miljoen pensioengeld heeft meegekregen. Ook het in financiële problemen verkerende telecomconcern betaalt een pensioenbijdrage totdat Scheepbouwer van zijn oude dag gaat genieten.

Midkapper Laurus zakte 10,7% naar €3,35. Vorige week kwam het aandeel onder druk te staan nadat het supermarktconcern zélf had aangegeven de eigen beurskoers te hoog te vinden. Gisteren was er echter geen duidelijke reden aan te wijzen voor de fikse koersdaling. "Ik heb er ook naar gekeken, en rondgebeld", zei handelaar Sirks. "Maar ik kan de koersbeweging niet verklaren."

Op de beurs werd positief gereageerd op de aankondiging dat Vopak (+3,5% op €21,15) er over denkt om zijn tankopslagactiviteiten af te stoten. Daarmee zou na nauwelijks twee jaar in feite al een einde komen aan het fusiebedrijf dat is ontstaan uit het samengaan van Van Ommeren (tankopslag) en Pakhoed (chemische distributie).

Van der Hoop Effektenbank maakte gisteren matige resultaten over 2001 bekend. De winst van de Amsterdamse bank zag door het slechte beursklimaat de winst vorig jaar met 96% dalen. Het aandeel Van der Hoop werd 3,2% teruggezet naar op €6.

Koninklijke Volker Wessels Stevin noteerde onveranderd op €27,90. Nabeurs liet de Rotterdamse bouwer weten voor €100 miljoen aan nieuwe opdrachten te hebben binnengesleept in Amsterdam.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.