De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Zuiderzeedorpje
op Chinees eiland

   
 

door Martijn Koolhoven LELYSTAD - Een consortium van Nederlandse bedrijven heeft van China de eervolle opdracht gekregen om voor de kust van China op een soort waddeneiland een Nederlands dorp te gaan bouwen. De Zaanse Schans, Volendam en Marken moeten als voorbeeld gaan dienen voor dit Hollandse dorp in China.

De Chinezen hebben de Nederlandse architecten gemeld dat ze grachten, bruggetjes en tenminste drie molens in hun Hollandse dorp willen. "Typische Zuiderzeehuisjes met trapgeveltjes, klokgeveltjes, een vuurtoren, smalle straatjes."

Met deze nieuwe Nederlandse opdracht lijken de Chinezen de smaak van de Hollandse historische architectuur goed te pakken te hebben gekregen, want vorig jaar sleepten Nederlandse bouwers al de opdracht in de wacht voor het realiseren van een woonwijk in de miljoenenstad Sjanghai.

Delegatie

Een Chinese delegatie, die vorige week een bezoek bracht aan ons land, heeft de contracten met de Nederlandse bedrijven getekend voor de bouw van het 'waddendorp'. Ing. Manno Banink, vestigingsdirecteur van de Grontmij, heeft het binnenhalen van de order bevestigd.

Het gaat onder meer om de Grontmij (Nederlands grootste ingenieursbureau voor infrastructuur) in Lelystad en Zeelenberg Architectuur in het Zuid-Hollandse Ouddorp. De Nederlanders gaan werken met lokale bouwbedrijven.

Het dorp gaat verrijzen op een drie kilometer lang eiland, 180 kilometer van Peking. Het gaat om een soort waddeneiland met strandjes, dat op 45 minuten varen van de kust ligt. Opzet is dat dit eiland in de toekomst een belangrijke vakantiebestemming wordt voor de Chinezen.

Het totale project omvat in de eerste fase een investering van € 200 miljoen, waarbij moet worden aangetekend dat de bouwkosten in China tien keer zo laag zijn als in Nederland.

Kneuterig

De Nederlanders ontwikkelen momenteel een 'masterplan' voor het dorp met een visualisatie van de bebouwing. De Chinezen en de Nederlanders zijn het onlangs eens geworden over het programma van eisen. De Chinezen hebben voor ons land gekozen omdat ze volgens de Grontmij "gek zijn" op de historische Hollandse architectuur.

"Het kneuterige spreekt ze aan, de typisch Nederlandse architectuur en onze manier van leven vinden ze mooi. Verder hebben we op waterbouwkundig gebied als Nederland een naam hoog te houden. In dit project moet ook een jachthaven en pieren worden aangelegd", zo zegt ing. Manno Bannink van de Grontmij.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.