De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Milosevic herwint zijn
populariteit in Servië

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - Pers en publiek moesten gisteren voor het eerst tijdens het proces tegen Slobodan Milosevic buiten blijven omdat de eerste 'beschermde getuige' werd gehoord. Ondertussen zwelt internationaal de kritiek op het Tribunaal aan en mag Milosevic zich de morele winnaar noemen na drie weken proces voor het door hem persoonlijk tot 'schijntribunaal' gedoopte VN-hof.

Volgens Branko Ruzic van de Socialistische Partij van Milosevic getuigden vandaag twee etnisch-Albanese vrouwen uit Kosovo die door Servische troepen verkracht zijn tijdens de Kosovo-crisis in 1999. Officieel is echter niets bekend, de beschermde getuigen hebben geen naam en worden aangeduid middels een acroniem, bijvoorbeeld K10. Meestal willen de anonieme getuigen niet bekend worden uit schaamte voor wat hen is overkomen.

Sinds de start van het proces tegen de Joegoslavische oud-president op 12 februari verschenen negen etnisch-Albanezen voor het Haagse VN-hof om tegen Milosevic te getuigen. Nog honderden andere getuigen zouden de komende twee jaar - de geschatte duur van het proces - voor het Tribunaal komen opdagen, maar het animo om naar Den Haag te komen neemt af.

Dat komt omdat het Milosevic tot nu toe goed af gaat bij het kruisverhoor van getuigen en de aanklagers bovendien uitermate zwak voor de dag kwamen. Vele Kosovo-Albanezen die de afgelopen twee weken hebben getuigd, heeft hij op hele en halve waarheden kunnen betrappen. Bovendien speelt mee dat in Joegoslavië nog steeds geen wet van kracht is die de samenwerking met het Tribunaal regelt. Getuigen willen gesteund worden door een wet zodat ze bij terugkeer in Servië niet vogelvrij kunnen worden verklaard.

Tussenbalans

Als het proces maandag de vierde week in gaat en een tussenbalans wordt opgemaakt dan valt die ontegenzeggelijk uit in het voordeel van Milosevic. Hij toonde zich in de kruisverhoren met de diverse getuigen een scherp verhoorder die ieder hiaat in het verhaal van een getuige wist bloot te leggen. Verder maakte hij korte metten - in ieder geval in de ogen van zijn Servische thuispubliek - met de VS en vooral met de NAVO. Ondertussen neemt Milosevic' populariteit in Servië zienderogen toe.

Critici van Milosevic in Servië vinden dat de oud-president nu te veel kans krijgt zich te laten doen gelden. Minister van Buitenlandse Zaken van Joegoslavië Goran Svilanovic betitelde het proces eerder deze week zelfs een "soap".

"De geest van Milosevic is terug in Servië", aldus Marina Vasojevic, een rechtenstudente en fel tegenstandster van de oud-president. "Hij is er wederom in geslaagd het Servische publiek te manipuleren en alles op zijn kop te zetten, allemaal dankzij Den Haag."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.