De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Wind in de zeilen van CDA
   
 

AMSTERDAM - Het CDA is, met Jan Peter Balkenende aan het roer, de VVD als tweede partij van Nederland voorbij gestreefd in de jongste peilingen van Interview en steekt zelfs de PvdA naar de kroon. De opmars van Pim Fortuyn, ten koste van Leefbaar Nederland, lijkt ook in deze peilingen niet meer te stuiten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x512, 49kb)
Jan Peter Balkenende en zijn CDA hebben de wind vol in de zeilen. Op de Amsterdamse Hiswa liet hij dat samen met de Amsterdamse lijsttrekker van het CDA, Hester Maij (l), symbolisch zien. "We zijn door de magische grens van 30 zetels heen", juichte Balkenende. "Voor het eerst is er een flink verschil met de VVD. Maar, toen we de afgelopen tijd stabiel waren in de peilingen heb ik die cijfers ook gerelativeerd, dus dat doe ik nu ook." Volgens de CDA-lijsttrekker is de come-back van zijn partij wel overal in het land voelbaar. (Foto: De Telegraaf)
Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden zou de PvdA weliswaar de grootste partij blijven, maar met slechts 34 zetels. Een verlies van elf ten opzichte van de huidige fractie. De VVD verliest er tien en komt op 28 zetels. Het CDA stijgt juist twee zetels tot 31 en nestelt zich daarmee vlak achter de PvdA.

D66 kende een korte opleving, maar is inmiddels weer gezakt tot acht zetels. Een verlies van zes ten opzichte van nu. GroenLinks blijft stabiel op elf zetels. SP en ChristenUnie winnen allebei een zetel en krijgen er zeven. De SGP is stabiel op drie zetels.

Overigens staat dit beeld haaks op de 'andere' peiling van het Nipo begin deze week, waarin PvdA en VVD weliswaar beide flink verliezen, maar toch in een nek-aan-nek-race verwikkeld zijn om de grootste te worden. In die peiling verliest ook het CDA en blijft op achterstand de nummer 3.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x266, 21kb)
(Foto: ANP)
Pim Fortuyn doet het evenwel in beide peilingen uitstekend. Hoewel alle andere partijen zich mateloos ergeren aan zijn uitspraken over kankerpatiënten die geen wao-uitkering verdienen en over discriminatie en asielzoekers stijgt hij gestaag. Volgens de Interview-peiling zou de lijst-Fortuyn die vierde partij van het land worden met 13 zetels tegen zeven een week eerder. Die groei gaat ten koste zijn vorige partij Leefbaar Nederland dat nu op acht zetels staat.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.