De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Duitse arbiter doet Oranje te kort tegen Spanje (1-1)
   
 

KUALA LUMPUR - Een goede wedstrijd spelen tegen Spanje en toch niet winnen. Het overkwam het Nederlands elftal in Kuala Lumpur, waar Oranje niet in staat was om een 1-0 voorsprong vast te houden. De ploeg van Joost Bellaart zag zijn vierde wedstrijd op dit WK tegen het eveneens nog ongeslagen Spanje in 1-1 eindigen. Dat kwam deels door eigen falen (De Nooijer miste in de tweede helft een unieke kans), maar ook door de Duitse scheidsrechter Wolter, die Nederland een strafbal en zeker vier strafcorners heeft onthouden. En dat deed na afloop de discussie, die onlangs nog was aangezwengeld door KNHB-voorzitter André Bolhuis, weer oplaaien. Want wat vooral Wolter ervan maakte, leek nergens op.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Maarten Eikelboom (links) wordt getackeld door de Spanjaard Xavier Ribas. (Foto: EPA)
"Dit kan helemaal niet. Ze moeten die man zijn badge afnemen en hem naar huis sturen", brieste Maurits Hendriks. De ex-bondscoach, thans technisch-directeur van de Spanjaarden, staat nu aan de andere kant maar ongelijk had-ie zeker niet. Ook Bolhuis wond zich na afloop terecht op. Met zijn arm wees hij naar de lege tribunes om te vervolgen: "Dit is nou waarom de mensen wegblijven. Ik heb zeker vijftien beslissingen gezien die verkeerd waren."

"Zullen we gaan, André?" zei bondsdirecteur Johan Wakkie vervolgens met een milde glimlach. Maar gelijk had Bolhuis wel. Drie maanden geleden had hij de discussie over de arbitrage al eens aangezwengeld. Het probleem lijkt echter niet eenvoudig op te lossen omdat topscheidsrechters steeds schaarser lijken te worden, terwijl de sport zich meer en meer ontwikkelt.

Nu kan de organisatie hier ook worden verweten dat men bij de aanstelling van de Duitser Wolter voor de wedstrijd Nederland-Spanje niet alles heeft gedaan om de schijn van eventuele partijdigheid te vermijden. Immers, het zou de Duitsers - die een dag eerder van datzelfde Spanje met 3-2 hadden verloren - niet slecht uitkomen als Nederland ook een of meerdere punten zou verspelen. Met het aanstellen van scheidsrechters uit landen van de andere poule is dat eenvoudig op te lossen. Verweer van toernooi-directeur Doyer: "De persoonlijkheid van Wolter geeft absoluut geen reden om hem deze wedstrijd niet te laten fluiten. Ik ben het dan ook niet met de kritiek eens."

Bondscoach Joost Bellaart was evenwel furieus. "Een Duitser deze wedstrijd laten fluiten, kan gewoon niet. Toen Teun de Nooijer in de tweede helft door de doelman van de bal werd gelopen, was daar maar één beslissing voor: een strafbal. Maar die kregen we dus niet. We hadden het overigens wel zelf moeten afmaken en dat hebben we niet gedaan. De bal, die Teun alleen voor de keeper miste, heb ik hem nog nooit eerder in een wedstrijd zien doen."

Wat langer na afloop van de wedstrijd (het hele team bleef in het stadion naar de wedstrijd Pakistan-Argentinië kijken, omdat Pakistan morgen de volgende tegenstander is) overheerste toch tevredenheid bij Bellaart. Zijn team had immers ondanks de 1-1 een goede wedstrijd gespeeld en een overwinning zou verdiend zijn geweest. Bellaart: "Ik ben toch tevreden. We hebben alles nog in eigen hand. De rustdag zullen we hard nodig hebben, want het wordt een heel zwaar weekend met wedstrijd tegen Pakistan en Duitsland."

Nederland-Spanje was een wedstrijd waarin Karel Klaver zich door zijn snelheid en techniek weer eens manifesteerde. Klaver was zogezegd troef toen hij in de zeventiende minuut met een fantastische solo langs vijf Spanjaarden de show stal en Oranje aan de leiding hielp (1-0). Nederland liet de Spanjaarden, die vier jaar geleden in Utrecht de verliezende WK-finalist waren, niet in hun spel komen. Pal na rust miste De Nooijer een unieke kans. Hij kwam alleen voor de keeper, wilde vernietigend uithalen maar raakte de bal die naast het doel verdween maar half.

Nederland, dat slechts een strafcorner mocht nemen (Lomans naast) kreeg enkele zeer goede kansen om de voorsprong uit te breiden, maar slaagde daar niet in. Dat gaf de Spanjaarden weer moed en via een strafcorner bracht Quintana een kwartier voor tijd de gelijkmaker op het scorebord (1-1).

Pakistan is nu de volgende hindernis op weg naar de halve finales. De Aziaten begonnen goed aan dit toernooi maar lijken toch de kluts kwijt en de grote vorm te missen. Tegen Argentinië werd verrassend met 2-1 verloren. Oranje ruikt kansen en komt bij winst op Pakistan wel heel dicht bij de halve finales.

Groep A, vierde speelronde: Nederland - Spanje 1-1 (1-0). 16. Klaver 1-0, 54. Quintana 1-1 (sc). Scheidsrechters: Wolter (Dui), Jamson (Eng). Toeschouwers: 600. Nieuw-Zeeland - Zuid-Afrika 2-1 (1-1), Argentinië - Pakistan 2-1 (0-1), Duitsland - België 3-0 (2-0).

Stand: 1. Nederland 4-10 (12-3), 2. Spanje 4-10 (9-4), 3. Duitsland 4-9 (13-5), 4. Pakistan 4-9 (11-4), 5. Argentinië 4-6 (9-9), 6. Nieuw-Zeeland 4-3 (3-10), 7. België 4-0 (3-13), 8. Zuid-Afrika 4-0 (2-14).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.