De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  'VDB' aan de ketting
   
 

DENDERMONDE - Na een nieuw dopingschandaal is Frank Vandenbroucke op staande voet ontslagen door zijn werkgever Domo-Farm Frites. Bij een huiszoeking door het parket van Dendermonde werden woensdagmiddag de dopingmiddelen EPO, amfetaminen, morfine en clenbuterol bij Vandenbroucke in Lebbeke gevonden. 'VDB' verklaarde laconiek dat de clenbuterol bestemd was voor zijn hond. Over de aanwezigheid van de andere verboden producten gaf hij volgens het parket hele wazige antwoorden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Frank Vandenbroucke in de boeien. (Foto: Cor Vos)
Gisterochtend om half zes werd er ook een huiszoeking bij profwielrenner Nico Mattan, vorig seizoen nog winnaar van Driedaagse van de Panne, gedaan. Het parket heeft daarover nog geen uitspraak gedaan.

De Belgische rijkswacht kwam Vandenbroucke, het 'enfant-terrible' van de wielersport, op het spoor nadat de omstreden nepdokter Bernard Sainz woensdagochtend werd aangehouden op de weg van Aalst naar Erpe-Mere. Bij een snelheidscontrole werd hij onderschept. Sainz reed 89 kilometer per uur waar de limiet zeventig was. Daarnaast ontbrak er een nummerbord en bleek zijn auto niet verzekerd te zijn. Toen de Rijkswacht de kofferbak opendeed, vonden zij een grote hoeveelheid amfetaminen. De zeer omstreden paardenfokker Sainz, in de sportwereld beter bekend als dokter Mabuse, verklaarde dat de amfetaminen van Vandenbroucke waren en dat hij op bezoek was geweest bij de renner en daar zelfs de nacht had doorgebracht.

De Rijkswacht deed daarna meteen een inval in het huis van Vandenbroucke. Die was op dat moment met de Domo-formatie het parcours van Omloop het Volk aan het verkennen en kon pas 's avonds voor verhoor naar het politiebureau worden meegenomen. Daar werd de extravagante renner de hele nacht aan de tand gevoeld. Hij riskeert een maximale gevangenisstraf van vijf jaar.

Domo-ploegmanager Patrick Lefevere was ontgoocheld. "Ik heb geen enkele andere keuze", concludeerde de Vlaming. "Ik moet hem ontslaan. In het interne reglement staat duidelijk dat renners die verboden middelen thuis hebben of transporteren op staande voet worden ontslagen. De producten die bij hem gevonden werden, zijn lange tijd opspoorbaar in de urine en in het bloed. Binnen de ploeg houden we regelmatig controles. Nooit is er een verboden stof bij hem getraceerd. Ik wil heel graag zeggen dat Frank die middelen waarschijnlijk niet gebruikt heeft. Helaas klinkt dat veel te goedkoop. Als we hem nu nog verdedigen, zijn we niet meer geloofwaardig."

Over een zware klap in zijn gezicht en een van de zwartste dagen in zijn wielercarrière spreekt Lefevere. "Vooral ploegarts Yvan van Mol is helemaal van slag. De laatste maanden heeft hij zoveel tijd in Vandenbroucke geïnvesteerd en nu wordt hij ineens hiermee geconfronteerd. We hebben Frank duidelijk gezegd dat hij niet meer met Sainz mocht samenwerken. Nee, we kunnen hem niet verbieden om contact te hebben met Sainz. Frank heeft altijd gezegd dat Sainz heel veel voor hem betekend heeft in de moeilijke periodes. Hij sprak enkel over een vriendschappelijke band. Maar, ik kan mezelf niets verwijten. Sinds hij bij ons getekend heeft, heb ik er echt alles en alles aan gedaan om hem optimaal bij te staan. Nooit hebben we een probleem geconstateerd. Dit is echt ongelooflijk."

Ook Domo's kopman Johan Museeuw reageerde geschokt. "Ik ben er kapot van. Ik had binnen de ploeg min of meer de taak om Vandenbroucke een beetje te controleren. De afgelopen maanden ben ik veel met hem opgetrokken. Frank stelde mijn aanwezigheid op prijs, het maakte hem rustig. In de Ronde van Mallorca en de Middellandse Zee heb ik zelfs de kamer met hem gedeeld. Ik heb nooit iets in de gaten gehad. Ik vond juist dat hij weer goed bezig was. Daarom ben ik nu ook enorm ontgoocheld. Ik dacht dat ik Frank tot mijn vriendenkring kon rekenen."

Sainz en Vandenbroucke kwamen drie jaar eerder al in opspraak. In mei 1999 werd de 27-jarige profwielrenner in Parijs verhoord, nadat bleek dat hij zich liet begeleiden door de eerder wegens dopingverdenking opgepakte Sainz. Hoewel 'VDB' beschuldigd werd wegens dopinggebruik kon de procureur hem nooit veroordelen. De renner hield vol dat Sainz hem enkel behandelde met homeopathische producten.

Na mislukte avonturen bij Cofidis en Lampre in 2000 en 2001, waar hij tussen allerlei affaires nauwelijks aan fietsen toekwam, kreeg Vandenbroucke dit jaar bij Domo-Farm Frites van ploegmanager Patrick Lefevere zijn laatste kans. De winnaar van Luik-Bastenaken-Luik in 1999, zijn grootste succes in zijn carrière, werd de afgelopen maanden door de bekende sportpsycholoog Lieven Maesschalck weer op het rechte pad gebracht.

Na de dopingvondst in het huis van de gevallen vedette en het bekend worden van de innige band die hij nog steeds met 'dokter Mabuse' onderhoudt, mag worden aangenomen dat zijn allerlaatste restje krediet in de wielerwereld is verspeeld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.